Изкуствен интелект ще прогнозира развитието на природния феномен Ел Ниньо

  • 02 август 2023 17:55

  • 888
  • 0
Изкуствен интелект ще прогнозира развитието на природния феномен Ел Ниньо
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Китайски изследователи разработиха модел на изкуствен интелект, за да прогнозират развитието и характеристиките на тихоокеанския природен феномен Ел Ниньо, съобщи Синхуа и БТА.

Учените вярват, че Ел Ниньо в централната част на Тихия океан може да окаже широкообхватно въздействие върху глобалния климат и затова точните прогнози са от решаващо значение за намаляване на рисковете.

Въз основа на технологии, свързани с конволюционната невронна мрежа, изследователи от Института по атмосферна физика към Китайската академия на науките разработиха модел за прогнозиране на пространствения модел на температурните аномалии на морската повърхност в части от Тихия океан.

Американски генерал: Юдео-християнските ценности ще направят изкуствения ни интелект по-добър

„Това проучване демонстрира потенциала на изкуствения интелект за подобряване на прогнозите за значими климатични събития като Ел Ниньо, които могат да имат опустошителни ефект върху целия свят“, каза авторът на изследването Хуан Пин.

Според проучването моделът на изкуствения интелект превъзхожда традиционните динамични модели по точност, особено при прогнозирането на температурните аномалии на морската повърхност.

Проучването също така показва, че хибриден модел, който съчетава прогнози както от модела на изкуствения интелект, така и от динамичните модели, вероятно има още по-висока точност при анализа на феномена Ел Ниньо.

Джеймс Камерън за изкуствения интелект: Предупредих ви през 1984 г., не ме послушахте!

Изследователският екип планира също да използва алгоритмите на дълбоко обучение, за да разшири приложението на моделите на изкуствен интелект в сезонното прогнозиране на климата, с цел предоставяне на по-ранни и по-точни предупреждения за важни метеорологични събития.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
888 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини