Meta представи генератор на реч, базиран на изкуствен интелект

  • 17 юни 2023 07:01

  • 1251
  • 0
Meta представи генератор на реч, базиран на изкуствен интелект
© Getty Images

Meta Platforms разкри в петък генератор на реч, задвижван от изкуствен интелект, наречен Voicebox, като според технологичният гигант това е "модерен модел на ИИ (AI), който може да изпълнява задачи за генериране на реч, като редактиране, семплиране и стилизиране, за които не е специално обучен", съобщава БНР.

Компанията каза, че Voicebox може да чете писмен текст в множество гласове и стилове, както и да коригира фоновия шум в аудио клиповете. В момента функцията поддържа английски, френски, немски, испански, полски и португалски и "може да създаде четене на текста на всеки от тези езици, дори когато примерната реч и текстът са на различни езици".

ЕС глоби "Мета" с рекордните 1,2 млрд. евро, изпращала поверителни данни към САЩ

"Смятаме, че това е може би е най-универсалният модел за генериране на реч. Това все още е изследователски проект, но мисля, че ще изградим много интересни неща с инструменти като този“, заяви изпълнителният директор на Meta Марк Зукърбърг.

Междувременно редица потребители съобщиха за проблеми с достъпа до приложенията на Meta Platforms - Facebook, Instagram, WhatsApp и Messenger, според данни на Downdetector.

"Мета" започва следващ кръг съкращения

В случая с Facebook повече от 13 000 потребители не са успели да получат достъп до уеб платформата, докато при Instagram повече от 8 000 души не успяха да използват приложението.

Освен това бяха регистрирани повече от 2030 прекъсвания за Whatsapp и около 1700 за приложението Facebook Messenger.

От Meta Platforms Inc. посочих, че са наясно с проблемите с приложенията на компанията. "Нашите инженерни екипи са наясно с това и се опитват да разрешат проблема възможно най-скоро", заявиха от Мeta.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1251 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини