ЕС подготвя регулация на технологиите с изкуствен интелект

  • 28 април 2023 15:52

  • 1037
  • 1
ЕС подготвя регулация на технологиите с изкуствен интелект
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Компаниите, които внедряват платформи, базирани на генеративен изкуствен интелект, сред които е и чатботът "ЧатДжиПиТи" (ChatGPT), ще трябва да докладват на властите в Европейския съюз за всяка използвана технология, която е обект на разпоредбите на ЕС за защита на правата на интелектуална собственост.

Това предвижда предварително споразумение, постигнато в Евросъюза, което може да прокара пътя за въвеждането за първи път в света на законови норми, които са насочени конкретно към регулацията на използването на технологиите, базирани на изкуствен интелект (ИИ), предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

Европейската комисия започна изготвянето на проект на директива за ИИ преди близо две години, за да регулира използването на технологията, която стана много популярна, след като иновативната компания "Оупън Ей Ай" (OpenAI), разработи чатбота "ЧатДжиПиТи".

Наградена снимка от световен фотографски конкурс се оказа създадена от изкуствен интелект

Представители на Европейския парламент обявиха, че ще придвижат проекта до етап на разглеждане, при който евродепутатите и страните от ЕС ще уточнят окончателните му детайли.

В проектодирективата се предвижда технологиите, базирани на изкуствен интелект, да бъдат класифицирани според нивото на предполагаемия риск, който те създават - от минимален през ограничен, висок, до неприемливо висок. 

Създателите на проекта за въвеждането на законови норми за регулация на използването на генеративен ИИ, смятат, че възможните рискове може да бъдат свързани с технологии за биометрично наблюдение, за разпространение на дезинформация или такива, които използват "дискриминационни практики". 

От своя страна Николай Танген, ръководител на Норвежкия суверенен фонд, който управлява активи за 1,4 трилиона долара, заяви в интервю за "Файненшъл таймс", че правителствата в глобален план трябва да ускорят въвеждането на законови норми, които ще регулират използването на технологиите, базирани на ИИ.

През август Норвежкият суверенен фон ще обяви "насоки към компаниите, в които инвестира, относно как трябва да използват изкуствения интелект по етичен начин", подчерта Танген.

Норвежкият фонд притежава около 1,5 процента от всички акции, които се търгуват на световните фондови пазари. Сред корпорациите, в които е инвестирал, са технологични гиганти като "Алфабет" (Alphabet), която притежава "Гугъл" (Google), "Епъл" (Apple) и "Енвидиа" (Nvidia).

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1037 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.04.28 | 21:59

1
Време е Интелекта да избиe маймуните, дано почне от Европа.

Добави коментар

Водещи новини