10 съвета за климатика през лятото

  • 26 април 2023 11:00

  • 2294
  • 0
10 съвета за климатика през лятото
© pixabay

Времето се затопля и съвсем скоро ще настроим климатиците на режим на охлаждане.

Ако искате вашият климатик да работи възможно най-ефективно, да ви осигурява повече хлад и да пести електричество през лятото, прочетете и следвайте съветите наспециалистите в следващите редове.

Направете профилактично обслужване

Всеки климатик има нужда от поне едно профилактично обслужване на година. Сега е моментът да направите своето, преди температурите да станат твърде високи и наистина да ви трябва охлаждане. Така уредът ще работи много по-ефективно.

Погрижете се дори за най-малките проблеми

Ако климатикът ви вече има малък проблем, отстранете го още сега – нов шум, повишен разход на електроенергия или каквото и да е друго. Всеки малък проблем може да се превърне в голям до есента и да ви струва много по-скъпо в последствие.

Почиствайте филтрите

Почистването на филтрите не е грижа само за лятото – трябва да го правите поне веднъж в месеца. Сваляте ги, измивате ги, изсушавате ги и ги връщате обратно – не е трудно, но е важно. Замърсените филтри повишават разхода на енергия, влошават качеството на работа на всички климатици, а и връщат прах във въздуха в стаята.

Почистете около външното тяло

Ако около външното тяло има растения или вещи – премахнете ги. На разстояние около метър пред него не е добре да има каквито и да е предмети. Това затруднява работата му и намалява ефективността на климатика.

Направете сянка над външното тяло

Ако слънцето грее директно върху външното тяло, то ще се нагрява и ще работи по-трудно. Но когато обмисляте как да му направите сянка, помислете и как да не блокирате въздушния поток до него.

Затваряйте прозорците и вратите

Едва ли има нужда, но все пак ще го кажем: ако отворите вратата или прозореца, за да проветрите, хабите работата на климатика. Препоръчваме в такива моменти да изключвате уреда. Децата често оставят вратите на стаите отворени, но е добре да ги приучите да не го правят. 

Проверете прозорците и вратите

През зимата прозорците и вратите могат да се изметнат и да започнат да пропускат въздух отвън. Направете профилактичен преглед и отстранете тези проблеми, преди летните жеги. В противен случай хладният въздух ще излиза от стаята и ще накара климатика да работи повече, за да поддържа зададената температура. А нямате нужда от излишни сметки за електричество, нали?

Затъмнете стъклата

Лесен начин да помогнете на климатика да поддържа прохлада у дома е да затъмните прозорците и вратите. Щорите и плътните завеси пречат на слънчевата светлина да навлиза в стаята и да загрява допълнително мебелите. Така климатикът по-лесно ще поддържа зададената температура.

Сменете стария климатик с енергоспестяващ

Новите климатици имат значително по-добри енергийно ефективни характеристики – на практика могат да намалят консумацията на ток с до 20%. Оказва се така, че да смените стария климатик с нов може да бъде инвестиция, която бързо да се изплати и да намали драстично сметките ви за електричество. Освен това, новите климатици осигуряват много по-добър комфорт, по-малко шум, по-лесно управление и повече функции, които ще ви допаднат.

Променете настройките, когато не сте у дома

Ако повишавате настроената температура с няколко градуса, когато не сте у дома, ще намалите разхода на ток, без да усетите съществена разлика по отношение на комфорта.

Последвайте канала на

(платено съобщение)

Novini.bg
2294 0

Свързани новини

Водещи новини