Google Doodle напомня за Амелия Еърхарт

  • 24 юли 2012 09:36

  • 2318
  • 0
Google Doodle напомня за Амелия Еърхарт
©

Със своето приложение Google Doodle напомни за рождението на авиатора Амелия Еърхарт, пише inews.bg. Тя е една от първите жени, полетели на самолет.

Амелия е родена на 24 юли 1897 година в град Ачисън, в щата Канзас. За майката й моделирането на дъщерите й в "послушни момичета" не е правилно и така малката Амелия и сестра й Пидж получават доста необичайно за времето си възпитание. Те стрелят с пушка, катерят по дърветата, поставят "релси" за увеселителни влакчета на покрива на къщата.

За първи път Амелия се качва на самолет през 1920 година, макар и да вижда новаторското превозно средство на изложение в Айова 13 години по-рано. През 1927 година вече има 500 часа самостоятелни полети, както и поставен рекорд – първата жена, достигнала височина от 14 хил. фута.

През 1932 година Амелия Еърхарт извършва и първия си самостоятелен полет над Атлантическия океан – на 20 май излита от Харбър Грейс в Нюфаундленд и почти 15 часа по-късно каза в Северна Ирландия.

Самолетът на Амелия изчезва при околосветски полет над Тихия океан, като има много версии за инцидента и една от тях е за свършило гориво. Дни по-късно пилотът, заедно с навигатора й, са обявени за мъртви. Но и до днес нито останките на самолета, нито на двамата летци са открити.

Според една от теориите има открити човешки останки на остров Гарднър, но няма официално потвърждение дали те са на изчезналата Амелия Еърхарт и нейния навигатор.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2318 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини