Робот може да компенсира недостига на болногледачи в Германия

  • 19 март 2023 17:03

  • 657
  • 4
Робот може да компенсира недостига на болногледачи в Германия
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Германски специалисти разработват хуманоиден робот, който да може да се грижи за възрастни хора и да поставя диагнози, съобщи БТА.

Роботът "Гарми" изглежда като всяка друга машина от този вид - стои на платформа с колела, оборудван е с изкуствени ръце и има черен екран с два сини кръга, които плуват върху него като очи. Но за пенсионирания лекар Гьонтер Щайнебах "това е мечта", която би могла да направи възможно поставянето на диагнози и лечението, а в дългосрочен план може би и осигуряването на грижи. 

Хуманоидът "Гарми" е проектиран от десетина изследователи, специализирани в гериатрониката - нова дисциплина, която използва нови технологии в услуга на гериатрията. Те работят в Гармиш-Партенкирхен, като са прикрепени към Техническия университет в Мюнхен.

Първият адвокат робот започва работа

Изборът на курорта в Баварските Алпи не е случаен - в Гармиш-Партенкирхен живеят голям брой възрастни хора. Германия е с един от най-високите проценти на застаряване в света.

Тъй като медицинските сестри не достигат, целта на изследователите е да се въведат роботи в здравните заведения, старческите домове или домовете на възрастните хора и по този начин да се избегне необходимостта лекарите да пътуват до различни места.

Лекарите ще оценяват работата на робота от разстояние, което може да бъде особено полезно за хора, живеещи в отдалечени места.

Многофункционалните роботи вероятно ще могат да сервират храна, да отварят бутилка вода, да викат помощ в случай на падане или да организират видеочат със семейството и приятелите.

Засега не е известно кога Гарми ще бъде готов за масово производство и използване в ежедневието. Все още не са изчислени разходите за производството и използването му.
"Трябва да стигнем дотам, статистиката го показва, това е спешно. До 2030 г. трябва да сме в състояние да интегрираме този вид технология в нашето общество", убеден е д-р Насери.   

 

Мая Йорданова
657 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
60+

2023.03.20 | 05:51

4
Може, ли да прави клизми ?
Майтапчи Йово

2023.03.20 | 02:00

3
Робот. който ще бърше дирниците на дъртаци... ще е интересно да се види на... живо:)))!

2023.03.19 | 19:08

2
ИСКАМ РОБОТ ЛЮБОВНИК. ПОЛУЧАВАМ НОН СТОП ОРГАЗЪМ.

2023.03.19 | 18:25

1
nemska glupst robot shte se griji za vazrastni hora po dobre napravete roboti za da vi shibat pe dalite koito sa 80 procenta ot vas

Добави коментар

Водещи новини