Иновациите решават проблема с цигарите след 10 години

  • 08 март 2023 09:43

  • 6017
  • 0
Иновациите решават проблема с цигарите след 10 години
©

Проблемът с цигарите, които взимат 8 млн. жертви годишно, може да бъде решен до 10-15 години, ако се приеме нов подход към никотина въз основа на научните данни. Това стана ясно по време на международна конференция в Мадрид за борбата с тютюнопушенето и възможностите за справяне с нея. Учени от цял свят представиха нови доказателства за ефекта от заместването на цигарите с алтернативните никотинови продукти без горене и ролята им в борбата с тютюнопушенето. Регулаторите да вземат предвид ползите за обществото от никотиновите изделия с намалена вреда в сравнение с продължаващото пушене, призоваха експертите.

Учените: Вредно е горенето, а не никотинът и с тази информация можем да спасим 8 млн. души годишно.

В краткосрочен и средносрочен план вейпингът поражда само малка част от рисковете от пушенето и излагането на вредни вещества е значително намалено, посочва в най-новия си преглед на доказателствата Министерството на здравеопазването на Великобритания. Електронните цигари с никотин спомагат за спирането на пушенето, посочват и в анализа си от Кокран – златният стандарт за медицински доказателства. Това се потвърждава и от значителния спад в тютюнопушенето в Обединеното кралство през последните години.

„Трябва да преосмислим никотина и да направим употребата приемливо безопасна, вместо да се опитваме да я премахнем и да водим война като с наркотик. Важно е да се съобщава, че алтернативните продукти са по-малко вредни от цигарите“, категоричен е и шведският учен проф. Карл Фагерстрьом.

Подходът с намаляване на вредата е доказал успеха си и началото беше поставено преди 50 години с шведският снус, казва още авторът на прочутия Тест на Фагерстрьом, с който се установява степента на зависимост от цигарите.

Призив: Нека кажем истината за никотина

Хората пушат заради никотина, но умират от цигарения дим и веществата, които се отделят при горенето на тютюна, припомниха данните от редица изследвания учените.

„Пропускаме смисъла, че хората по целия свят умират от заболявания, свързани с тютюнопушенето, а не с никотина. В предишните десетилетия имахме основно цигари като единствен продукт, съдържащ никотин и затова имаше такова объркване. Но през последните 40 години знаем разликата между цигарения дим и никотина и просто трябва да кажем истината на обществеността“, казва гръцкият кардиолог д-р Константинос Фарсалинос.

Според бившия директор на Агенцията по обществено здраве на Англия Клайв Бейтс, причината светът да бъде на „различни скорости“ в борбата с пушенето са именно регулациите на иновациите с намалена вреда. Бейтс даде пример с въвеждането на нагреваемите продукти по едно и също време в Япония и Италия и различните резултати към този момент. Страната на Изгряващото слънце отбеляза огромен успех в борбата с пушенето, докато на Ботуша не могат да се похвалят със забележителни резултати.

Да имат ефекта от Япония в ЕС е невъзможно поради много по-рестриктивната рамка на пазара. Тютюнопушенето в много отношения е най-голямото предизвикателство за общественото здраве, за което може да се направи нещо. Вече има нова технология, на пазара има иновации. Нека застанем зад тях и проблемът с тютюнопушенето ще приключи след 10 до 15 години, призова експертът по обществено здраве и съветник в правителството по времето на премиера Тони Блеър.

Кой първи ще победи пушенето?

Половин век след навлизането на снуса в Швеция, само 5% от шведите пушат. Използват тютюн колкото средното за ЕС, но болестите, свързани с тютюна са далеч под всяка друга страна-членка. Същата е ситуацията в Норвегия, където се употребява снус, но пушат едва 2% от хората до 35 г.

Редица държави вече бележат успехи, използвайки намалената вреда от другите никотинови алтернативи без горене – електронни цигари и устройства с нагряване на тютюн като част от плановете си за ограничаване на пушенето.

В Япония вече дори отчитат намаляване на хоспитализациите след масовото навлизане на устройствата с нагряване на тютюн преди 7 години. Страната регистрира драстичен 30% спад в продажбите на цигари, а няколко години по-късно проучване показа, че приемът в болниците от болести, свързани с пушенето, намалява.

Прогресивна в елиминирането на пушенето е и Нова Зеландия, която въведе забрана родените след 2008 г. да купуват тютюневи изделия с цел все повече хора да бъдат убедени да спрат да пушат. Стратегията за намаляване на вредата чрез насърчаване на пълнолетните пушачи да преминат на електронни цигари и там доведе до забележим спад в тютюнопушенето в изпълнение на плана да станат първият Остров без дим.

Последвайте канала на

Novini.bg
6017 0

Свързани новини

Водещи новини