Galaxy S23 - фотография и гейминг от ново измерение

  • 23 февруари 2023 12:07

  • 5083
  • 0
Galaxy S23 - фотография и гейминг от ново измерение
© Samsung

Не е толкова далеч времето, когато мобилните апарати много напомняха на умален модел на стационарните телефони и разполагаха с почти толкова функционалности. Единственото, което ги различаваше, беше възможността за изпращане на съобщения, а забавленията, които предлагаха, се ограничаваха до "змията" и някой друг тетрис. И то на по-високопрофилните модели.

Само за десетилетие те се превърнаха в смартфони, за да еволюират до мултифункционални устройства, които могат да бъдат едновременно дигитален офис, органайзер, платформа за забавление в свободното време, а отскоро и врата към метавселената.

Доказателство за дългия път, който измина технологията за мобилни телефони през последните две десетилетия, е и фактът, че съвременните модели са много по-мощни от компютъра, който е управлявал историческата мисия Apollo 11. И ако това не е достатъчно нагледен пример, то помислете за това - през 1985 г. най-мощният суперкомпютър в историята на човечеството е CRAY-2 на Министерството на отбраната на САЩ, а съвременните смартфони са няколко хиляди пъти по-бързи от него.

Този огромен скок в производителността и мултифункционалността на съвременните смартфони доведе до мащабни промени в редица индустрии. 

Пример за две такива сфери са фотографията и гейминга.

Смартфонът като основа на любителската фотография

Като говорим за фотография, развитието на смартфоните промени всичко. Според статистика, публикувана от специализираната платформа за биометрични паспортни снимки Passport-photo.online, през 2022 г. 91% от потребителите са използвали своите мобилни телефони, за да правят снимки. За сравнение, 7% предпочитат цифрови фотоапарати, а 3% таблети. Очаква се процентът на любителите на мобилната фотография да нарасне до 94% през 2026 г.

Какво стои в основата на тази тенденция? Отговор може да бъде намерен в спецификациите на новата серия Galaxy S23 на Samsung.

Galaxy S23 Ultra разчита на значително оптимизиран Adaptive Pixel 200MP сензор, който използва технология за групиране на пиксели, за да поддържа няколко нива на обработка с висока разделителна способност. Наведнъж. 

В същото време, от Samsung са помислили и за едно от любимите занимания на много потребители – селфитата. За да се получават по най-добрия начин, Galaxy S23 Ultra, Galaxy S23+ и Galaxy S23 разполагат с бърз автофокус и първата Galaxy Super HDR селфи камера.

Нощната фотография, или функциите Nightography, както ги наричат Samsung, също не е проблем, тъй като южнокорейският производител е интегрирал в новата си серия алгоритъм за обработка на сигнала на изображението (ISP), задвижван от изкуствен интелект. Той подобрява детайлите на обектите и цветовия тон, като коригира визуалния шум, който обикновено вреди на изображенията при слаба осветеност. А ако някой иска да снима Млечния път и да види нещо повече от тъмнина, може да разчита на настройките Astrophoto в приложението на компанията Expert RAW.

Относно видеоклиповете, новите флагмани на Samsung разполагат с 8K режим на снимане при 30 кадъра в секунда, а усъвършенстван изкуствен интелект, фокусиран върху обекта на заснемане, анализира всеки детайл в кадъра.

Мобилните игри доминират в гейминг индустрията

Според проучването на data.ai и IDC "Gaming Spotlight 2022", мобилните игри бързо превземат гейминг индустрията. През 2022 г. на тях се пада около 61% от целия пазарен дял, или 136 от общо 222 милиарда долара. 

Пандемията, разбира се, изигра своята роля в катализирането на експоненциалния растеж на тази подкатегория на пазара на видеоигри, но не само тя е в неговата основа. Просто мобилните телефони вече разполагат с по-добри оперативни възможности от голяма част от персоналните компютри. 

В серията Galaxy S23, например, Samsung си партнира с водещия производител на чипове Qualcomm, за да оптимизира работата на новите си модели с последната версия на процесора Snapdragon - Snapdragon 8 Gen 2 мобилна платформа за Galaxy, който е и най-бързият към началото на февруари, когато се състоя глобалната премиера на новите устройства.  

Впечатление правят и подобренията по отношение на графичния процесор, който е с 41% по-бърз в сравнение със серията Galaxy S22. Но в крайна сметка визуалното изживяване е в основата на съвременните видеоигри. Водещият представител на серията - Galaxy S23 Ultra, разполага с 6,8-инчов дисплей с намалени заобления за по-голяма и по-плоска повърхност, функция за регулиране на цветовете и контраста и Vision Booster с три нива на осветление за неутрализиране на отблясъците на дневна светлина.

На такъв екран гледането на видео съдържание в YouTube е истинско удоволствие. Потребителите, закупили модел от серията Galaxy S23, могат да активират неограничен достъп към YT Premium за период от 4 месеца до 1.04.2024. Благодарение на дългогодишното успешно партньорството между Samsung и Google, най-популярните приложения сред потребителите като Gmail и Google Maps са оптимизирани за работа с новите устройства. Например, с Galaxy S23 Ultra удобно може да си водите бележки по време на видео разговор в Google Meet, както и да споделяте и съвместно да редактирате документи с другите участници.  

И тъй като никой не обича ситуацията, в която точно когато е напът да мине нивото, батерията му пада, Galaxy S23 Ultra има 5000 mAh батерия, на която можете да разчитате в напечени ситуации.

В контекста на един по-чист свят

Всяко технологично развитие обаче върви ръка за ръка с определени предизвикателства. Това на технологиите, например, доведе до рязкото покачване на количеството на т.нар. електронни отпадъци, голяма част от които се приписват именно на мобилната индустрия. 

В отговор на тази негативна тенденция, устройствата на Samsung разчитат все повече на рециклирани материали. Ако при Galaxy S22 Ultra това важи за 6 от вътрешните компоненти, то при Galaxy S23 Ultra те са 12 – както вътрешни, така и външни. 

Сред тези материали попадат рециклиран алуминий, рециклирано стъкло и рециклирана пластмаса, произведена от изхвърлени риболовни мрежи, варели за вода и бутилки от полиетилен терефталат. 

Новата серия на южнокорейския производител е и първата, която предлага Corning Gorilla Glass Victus 2 за повишена издръжливост при дългосрочна употреба, проектирана със средно 22% рециклирано съдържание. 

И накрая, но не и по значение, всеки смартфон Galaxy S23 идва в кутия с нов дизайн, направена от 100% рециклирана хартия

Последвайте канала на

(в материала има продуктово позициониране)

Novini.bg
5083 0

Водещи новини