Марсоходът "Пърсивиърънс" приключи складирането на проби

  • 31 януари 2023 13:55

  • 1263
  • 0
Марсоходът "Пърсивиърънс" приключи складирането на проби
© Getty Images

Роувърът "Пърсивиърънс" постави и 10-ата проба в титаниев цилиндър на мястото, където ги складира на Марс и те ще останат там, за да бъдат взети от по-късна мисия, съобщи Би Би Си.

Пробите са от разнородни скали и грунт. Депото е резервно - за да бъде върнато на Земята, ако "Пърсивиърънс" не успее да завърши следващия етап от мисията си. Мястото е внимателно документирано.  

Изследването на пробите на Земята е най-добрият начин да бъде определено дали на Червената планета е съществувал живот. 

НАСА представи плана си за връщане на марсиански проби на Земята през 2033 г.

"Пърсивиърънс" беше изпратен на Марс, за да изследва 45-километровия кратер Джезеро (Йезеро). На това място се смята, че преди милиарди години е имало езеро. Освен това в западния му край има останки от делта. Там може да са се задържали следи от микробни организми.

"Пърсивиърънс" проби различни вулканични и седиментни скали, които трябва да разкажат историята на кратера и езерото.  Образци от тези скали сега се намират в депото в зоната "Три Форкс". Те не са основните, които  НАСА желае да върне на Земята. Това е по-скоро "план Б". "Пърсивиърънс" съхранява копия на пробите от "Три Форкс" в специално място в "корема си".

Марсоходът на НАСА взе първа проба от повърхността на Червената планета

Плановете са марсоходът да може директно да предаде тези проби - и други, които предстои да бъдат взети - на мисията, която ще дойде да ги вземе, за да ги достави на Земята. Но НАСА не иска да рискува и затова е резервното депо. 

Марсоходът е на път да се изкачи на върха на делтата, придружен от своя разузнавателен дрон. Минихеликоптерът "Инджинюъти" вече е започнал изкачването. "Пърсивиърънс" ще проучва терен, където изглежда е имало наводнение, ако се съди по големите разпръснати камъни. След това роботът ще се придвижи до ръба на кратера, където, според сателитни снимки, има седиментни скали от карбонатен тип. Те отново ще бъдат добро място за търсене на следи от древна биология.

Неуспешен опит на "Пърсивиърънс" да събере проба от Марс

В "Пърсивиърънс" все още има повече от 20 епруветки с проби, които чакат да бъдат напълнени, допълва БТА.

Весела Найденова
1263 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини