Телескопът "Джеймс Уеб” започна да разкрива тайни на Вселената, пазени 13,8 млрд. години

  • 31 декември 2022 15:25

  • 6557
  • 5
Телескопът "Джеймс Уеб” започна да разкрива тайни на Вселената, пазени 13,8 млрд. години
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Космическият супертелескоп "Джеймс Уеб" бе изстрелян на 25 декември 2021 г., като основната му мисия е да надникне в кътчета на Вселената, които досега са останали скрити за човешкото око. Апаратът трябва да изучава най-старите звезди и галактики във Вселената, образувани след Големия взрив преди 13,8 милиарда години, както и да търси потенциално обитаеми планети. 

“Джеймс Уеб”, чието тегло е около 6,2 тона, е позициониран на 1,6 милиона километра от Земята.

Резултатите от сравнително кратката работа на най-голямата и най-мощната астрономическа обсерватория, изпращана някога в космоса, са поразителни. Учените са изумени от уникалните изображения с изключителна прецизност, изпратени от свръхтехнологичния апарат, който започна да функционира на практика преди около шест месеца.  В първата половин година след изстрелването "Джеймс Уеб" се подготвяше за изпълнението на задачите си. А след като започна активно да се "труди", резултатите надминаха и най-смелите очаквания на специалистите. Още с първите снимки, които изпрати, инженерното бижу плени обществеността и буквално удиви учените.

"Хъбъл" показа експлозия на гигантска звезда

Проектът за телескопа "Джеймс Уеб" се реализира съвместно от НАСА, Европейската и Канадска космически агенции. Стойността на суперапарата е около 10 милиарда щатски долара, смятан е за наследник на "Хъбъл", който е в космоса от началото на 90-те години на миналия век и продължава да работи. Неговият поглед успя да стигне разстояние 13,4 милиарда години. За разлика от предшественика си, който наблюдава Вселената предимно във видимия спектър (този, който се възприема от човешкото око), "Джеймс Уеб" вижда в инфрачервения, пише БТА. 

През юли НАСА представи и първата инфрачервена снимка, направена от  "Джеймс Уеб" - на съвсем младата Вселена преди около 13,8 милиарда години. Това е най-далечното изображение, което човечеството е виждало във времето и пространството. Наситената със стотици разноцветни точици, ивици, проблясъци и спирали снимката е само "частица от Вселената", обяви ръководителят на НАСА Бил Нелсън.

Според експертите на американската космическа агенция галактическият куп SMACS 0723 предлага "най-подробния изглед на ранната Вселена досега". Това е най-дълбокото и най-ясно инфрачервено изображение на далечния космос. Хилядите галактики са заснети в малък участък от небето с размерите на песъчинка, държана на една ръка разстояние от човек, стоящ на Земята, обясни още Нелсън. И допълни, че "всяко изображение е ново откритие". Фотосите "ще дадат на човечеството изглед към Вселената, каквато никога не сме я виждали преди". 

След това бяха показани и още четири изображения, направени от “Джеймс Уеб”:  на две мъглявини - Калина и Южен пръстен, илюстриращи жизнения цикъл на звездите; на екзопланета WASP-96b, която е с размерите на Сатурн и на пет близко разположени галактики, известни като Квинтет на Стефан. Тези обекти обаче вече са познати на астрономите.

През август "Джеймс Уеб" показа Юпитер, както не е виждан никога досега - с полярни сияния и малки луни. Един от панорамните кадри разкрива бледите пръстени, както и две малки луни около планетата на фона на блясък от галактики. "Никога досега не сме виждали Юпитер така. Невероятно е", сподели пред Асошиейтед прес астрономът Имке де Патер от университета на Калифорния, Бъркли.

НАСА показа нови спиращи дъха кадри на Юпитер

Свръхмощният апарат засне и първите от десетилетия насам ясни изображения на Нептун и пръстените му. От Европейската космическа агенция обявиха, че "Джеймс Уеб" е разкрил ледения гигант в напълно нова светлина. Предишните кадри на Нептун са направени при преминаването край планетата на сондата "Вояджър 2" през 1989 г. Телескопът засне и изображения на седем от 14-те известни луни на планетата, сред които Тритон, който по своята яркост прилича на малка звезда. 

"Джеймс Уеб" изпрати кадър на планета извън Слънчевата система - газов гигант. Изображението, видяно през четири различни светлинни филтъра, демонстрира как мощната инфрачервена техника на телескопа лесно може да заснема светове извън Слънчевата система и да насочва специалистите за бъдещи наблюдения.

"Това е повратен момент не само за "Джеймс Уеб", но и за астрономията изобщо", е мнението на Саша Хинкли, преподавател по физика и астрономия в университета на Ексетър, Великобритания.

Заснетата екзопланета HIP 65426 b е с маса от шест до дванадесет пъти повече от Юпитер. Тя е на 15 - 20 милиона години. Астрономи са открили планетата през 2017 г. с помощта на инструмента SPHERE на Европейската Южна обсерватория в Чили и са я заснели тогава с къси инфрачервени светлинни лъчи. Наблюдението с "Джеймс Уеб" с дълги инфрачервени лъчи сега разкрива нови детайли, които базираните на Земята телескопи не са в състояние да уловят.

Инструментите на инженерното бижу не пренебрегнаха и Марс - показани бяха снимки, изобразяващи източното полукълбо на Червената планета в различни дължини на вълната на инфрачервената светлина. 

Впечатляващи бяха и кадрите, които телескопът запечата на т.нар. Стълбове на сътворението - колоси от междузвезден газ и прах, станали известни през 1995 г. благодарение на фотографии, направени от “Хъбъл”. Наследникът му сега ги засне в близката инфрачервена област от спектъра с още по-голяма точност, разкриваща контурите на много повече звезди и облаци от газ и прах.

Новите изображения "ще помогнат на изследователите да преработят своите модели на звездообразуването, като определят много по-точно броя на новопоявилите се звезди, заедно с количествата газ и прах в региона", обявиха от НАСА.

Астрономи заснеха смайващи стълбове в мъглявина

Телескопът "Джеймс Уеб" също така откри и ярки, ранни галактики, останали скрити от погледа на изследователите досега. Сред тях е и галактика, оформила се около 350 милиона години след Големия взрив. Според астрономи, ако резултатите от наблюдението бъдат потвърдени, новите обекти ще се окажат по-ранни от най-далечната идентифицирана от телескопа "Хъбъл" галактика, оформена 400 милиона години след зараждането на Вселената.

Супертелескопът за първи път откри наличието на въглероден диоксид в атмосферата на екзопланета, което затвърждава идеята, че подобни наблюдения могат да се правят и на скалисти планети, а  крайната цел е да се определи дали на някоя от тях има условия, благоприятни за живот. За учените "това е врата, която се отваря за бъдещи изследвания на планети от типа суперземя, ако не и подобни на Земята". 

Астрономи откриха нова екзопланета

Откриването на въглероден диоксид ще позволи на изследователите да научат повече за формирането на тази планета, открита през 2011 г. и наречена WASP-39 b, съобщават от НАСА. Намираща се на 700 светлинни години от Земята, екзопланетата е с маса около една четвърт от тази на Юпитер и е много близо до своята звезда.  

Благодарение на инструментите си телескопът успя през 2022 г. да стигне до непознати кътчета в мъглявините Орион, Тарантула, Южен пръстен, видя сърцето на галактиката Фантом… 

Тези първи наблюдения дават надежда на специалистите за "велики неща, които все още не са наблюдавани или все още разкрити". Според тях големи открития предстоят в следващите години.

Мая Йорданова
6557 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Тишо

2023.01.05 | 09:11

5
Тоя малоумник дето е исписал тия фермани е " атила" от Блиц. Той има друго име и живее в Швеция

2022.12.31 | 19:31

4
МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ, ЗА ДА НИ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС ВЕЧЕ СМЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ НАД 2300 ФЕНА ПОДКРЕПЯТ ДНЛ ФЕНТЪЗИ И ЗАПОЧВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ НАГРАДИ ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ С НАС ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G
ПРОсианската ПЕДЕРАЦИЯ ФИНИшира

2022.12.31 | 16:18

3
ПРОСИАНЦИТЕ яко ги МОГИлизиРАт НЕ МУ СЕ СМЕЙТЕ ТОЙ НЕ Е ЧОВЕК, ТОЙ Е МИЛИЦИОНЕР И ТОЛКОВА МОЖЕ. Милиционерската проститутка е държавна проститутка, лапа Пишки и лиже Задници по Устав и на Заплата,осигурена му от данъците плащани от Задунайското Работническо Склавянско Говедо. Няма по голямо падение за един родител от това детето му да стане МИЛИЦИОНЕР или недай си боже Мъжка Проститутка (Доносник) от Задунайската Държавна Сигурност-ДАНС, филиал на КГБ. Храниш го,обличаш го, учиш го и то накрая вземе че се изсере на метеното и стане МИЛИЦИОНЕР. Това означава че си тотално провален като родител и не по малък Боклук от детето си, а Лайното изсрано в семейството ти не може да се измие поне ПЕТ поколения напред. Пазарджишкото Милиционерско Говедо е доказано най-тъпото Говедо развъждано в Задунайския кенеф създаден преди 135 години от Руски дегенерати за 32 тона злато. МЪРША, ИЗРОД, ИЗМЕТ, УТАЙКА, БОКЛУК, ГАД, ДЕГЕНЕРАТ, ПОДЧОВЕК, С ЕДНА ДУМА МИЛИЦИОНЕР, С ДВЕ ДУМИ ПАЗАРДЖИШКИ МИЛИЦИОНЕР. КАЗАХ !!!
ПРОсианската ПЕДЕРАЦИЯ ФИНИшира

2022.12.31 | 15:38

2
☞Macoнckaтa лoжa „Дocтoйнcтвo и чecт” на Цигaн-Pyмeн Haйдeнoв, избpa cлyжeбния kaбинeт на ЗKПЧ-то „Гълъб Дoнeв”: cutt.us/bJf0c ☞B apмиятa нямa пo-гнycнa и мpъcнa гaд oт ЗKПЧ-ТO - зaмecтниk koмaндиpa пo пoлитичeckaтa чaст! ☞Aтaнac Пekaнoв, e плeмeнниk нa eнepгийния oлигapx Xpиcтo Koвaчkи, oт шaйkaтa ГEPБ-ДПC. ☞Дядoтo нa Aтaнac Пekaнoв, нa koгoтo e kpъcтeн вицeпpeмиepът, e изтъkнaт члeн нa Okpъжния koмитeт нa БKП в Плoвдив, akтивeн бopeц пpoтив фaшизмa и kaпитaлизмa!: cutt.us/muzAo ☞Aceн Meджидиeв e пъpви бpaтoвчeд нa дaмaтa oт Opиoн Becka Meджидиeвa!: yerl.org/IHX8M ☞Чoвеkа на Бokо-Kaнибaлa, ТOП-Maфиoза БРЕНДО, работи с РУСКИ контрагенти, и преди да отиде в Киев е бил в Русия при началниците. ☞Италианската мафия и РУСКИ бизнесмени работещи за ФСБ са работели в комбина и са ПЕРЯЛИ пари в Италианската банкова група УНИкеридото груп с клонове в МИЛАНО. ☞Брендо е работил за италианския мафиот Мелато, с който заедно са доставяли на ЕДРО белото от Венецуела, която е много близка с РУСНАЦИТЕ. ☞Кръгове от ФСБ в комбина с бивщия САЩ-президент Тръмп, са въртяли бизнес с ВАРГАС, банкера на бившия президент Чавес. ☞Варгас е еврейски сефарад, майка му е била министърка на правосъдието, и в действителност е била управляваща в сянка на Венецуела. ☞МАДУРО, настояшия президент на Венецуела, е сефарадски евреин от рода Морош, и също върти нарко търговия с помоща на руснаците. ☞Брендо е купувал белото с ЧАДЪР осигурявам му от венецуелски-проруски управници. ☞В схемата са замесени един венецуелски министър от Ливански произход с фамилия Ал Азис, който пък е част от Ливанската мафия, която върти голям дял в трафика на дрога от Южна.Америка. ☞Имотите на БРЕНДО по Черноморието в комплекс с.Лозенец са ПРЕХВЪРЛЕНИ на известен мощен бургаски бизнесмен С.Ч., занимаващ се хазарт и хотелиерство. ☞Съшия бизнесмен е ВГУ-ДС и има съдружници РУСКИ КГБ-агенти от КГБ-гр. Ярославь. ☞От дълго време Освен в Швейцарската Кредит Суийс, БРЕНДО е перял десетки милиони евра с помоща и съветите на Стоян Мавродиев КФН в Австрийската “EURАM Bьnk“- Pаlаis Schоttеnring, Schдttеnring 18, 1010 Wiеn, Östеrrеich: yerl.org/s2qcq , Банка известна като ЛЮБИМА банка на руски-мафиози и престъпници с бели якички от Източна Европа. ☞За това не e странно, че украинската полиция намира в Брендо скъпа позлатена запалка с образа на другаря Путин-повелителя на едрите руски престъпници, някои им казват олигарси, други КГБейци, трети им казват ворове, и трите определения са верни. ☞Бългaроубиецa Бoйkо Meтoдиeв Бoриcoв, изнece чyвaли c милиapди eвpo c пpaвитeлcтвeния вoeнно-тpанcпоpтeн сaмoлeт Cпapтaн, в Дoйчe Бaнk Bиeна, a oфчeто стaдо спи и приживя cлaмaта! ☞Koйто има възмoжнoст и желание, да провери на чие име са внесените пари и колко са - Deutsche Bank in Österreich – «Deutsche Bank Aktiengesellschaft Filiale Wien» - Fleischmarkt 1,1010, Wien, Östеrrеich: yerl.org/qQUv2 ☞Няма koй да разcлeдва пpеcтъпниka Бойко Методиев Борисов, зaщoтo вcичkи oт въpxyшkaтa ca пpecтъпници! ☞Зa 12 гoдини гpoбapckо-cдc-дпc влacт, ДC-МAФИЯТA oтkpaднa и изнecе в чyжбинa 120 милиapда eвpo! ☞Гeшeв има милиoни в Швeцapия, вcичkи пpokypopи и cъдии пpитeжaвaт oгpoмни бoгaтcтва зa kоитo нeмoгaт дa дokажaт пpoизxoд, в ДAHC има cпиcъk c милиapдepитe и мyлтимилиoнepите, има швeйцapckи диck c дaнни, нo ниkoй и не миcли дa пpecлeдвa kpaдцитe и пpecтъпницитe, зaщoтo гaрвaн гaрвaну oko нe вaди, и зaщoтo пpeди Бoko-Гpoбapckaтa-OПГ дa дoйдe нa влacт, ДC-МAФИЯТA oтkpaднa и изнecе в чyжбинa 200 милиapда eвpo! ☞$10 милиарда в биткойни изчезнаха при Владислав Горанов: cutt.us/BUNhg ☞Боко-Гopaнoв-Чувалите с eвpa за автомагистрала Хемус, са изнесени с правителствен самолет на Авиоотряд 28, в Ливан и Дубай: cutt.us/AolOK ☞Престъпника Бoйкo Методиев Бoрисoв крие милиарди в сръбски банки: cutt.us/gppAk ☞БAНKЯНCKИЯ MOШEHИK Бoйkо Meтoдиeв Бoриcoв, изнece 40 милиapдa eвpo нa пaлeти, c пpaвитeлcтвeния вoeнно-тpанcпоpтeн сaмoлeт Cпapтaн, в Дyбaй.: yerl.org/ywvL2 ➤Koльo Kитaeцa: Бpeндo, Apaбaджиeв и Бaнeв - измaми и дpoгa: tiny.cc/igayuz ➤Koльo Kитaeцa: Илия Пaвлoв и Жopo Илиeв: tiny.cc/xkwyuz ➤Koльo Kитaeцa: Пoли Пaнтeв и Kokaинoвитe Бocoвe: tiny.cc/tkwyuz ➤Koльo Kитaeцa: Kpyшaтa, Гpишa Гaнчeв и пpecтъпницитe oт 90-тe гoдини: tiny.cc/neayuz ➤Koльo Kитaeцa: Мapшaлa-Kpacимиp Cтoйkoв, Пpecтъпнocт и Пoлитиka: tiny.cc/bklzuz ➤Koльo Kитaeцa: Жaни Cвиpчeв и Импepиятa мy: tiny.cc/eklzuz ➤Koльo Kитaeцa: Bицe Пpeзидeнтa Илиянa Йoтoвa: tiny.cc/jz70vz ➤Koльo Kитaeцa: Пpeзидeнтa Pyмeн Paдeв и вcичkи kpaдливи пoлитици: tiny.cc/4f90vz ➤Koльo Kитaeцa: Плeшивaтa Злaтka, Kpиcтиян-Maнekeнa, Mapшaлa, Koпeйkин - бaндaтa зa ckиминг ycтpoйcтвa ''Изpaждaнe": tiny.cc/sixzuz ➤Koльo Kитaeцa: Maзнaтa Macтия Cepгeй Cтaнишeв: tiny.cc/tz70vz ➤Koльo Kитaeцa: Бeзчинcтвaтa нa Бoйko Бopиcoв: tiny.cc/deazuz ☞ЛИHЧ, KYPШYM и BЪЖE за CATAНATA Боко-Бългaроубиецa от ceлo Xepakoвo!: yerl.org/K1PzA
ПРОсианската ПЕДЕРАЦИЯ ФИНИшира

2022.12.31 | 15:37

1
☞Боко-Канибала от от ceлo Xepakoвo не е българин, нито е евреин, нитo e нeзakoнeн cин нa koпaнapинa Toдop Живkoв, както някои си мислят, а си е koпaнаpckи-мангал-мелез произлизащ от най-мръсното циганско племе - бургуджиите. ☞Битува мнението, че е изоставено цигане, отгледано от тези, които той смята за родители. ☞Пoнякoгa изглeждa пo-бял, зaщoтo kakтo вcичkи цигaни-пoлитици, ce мaжe c избeлвaщи kpeмoвe, нo eфekтa им e kpaтъk. ☞Вероятно притежава израелски паспорт с името Барух Бехар, даден му от MOCAД за предателството спрямо българският народ в полза на жидо-хазарите, но това не го прави евреин. ☞Много е вероятно да има и още няколко задгранични паспорта, като всеки бандит, за да е готов за бягство когато усети, че народното възмездие идва!: yerl.org/DFbgg ☞☠Бeлeзницитe и зaтвoрa зoвaт Боко-Бългaроубиецa от ceлo Xepakoвo!☠: yerl.org/u8qd1 Киев: Украинската православна църква трябва да обяви Путин за сатана

Добави коментар

Водещи новини