Ембрионите на пушачи се развиват по-бавно

  • 12 юли 2012 10:03

  • 1945
  • 0
Ембрионите на пушачи се развиват по-бавно
©

Фотографии по различно време на ембриони показват, че те се развиват по-бавно при майки, които пушат, предаде Би Би Си.

Френски учени от клиника за ин витро са снимали яйцеклетките
през определени периоди от момента на оплождането до имплантирането в майката. Във всички етапи ембрионите на майки пушачки са се развивали с няколко часа закъснения, показва изследването, пише dnevnik.bg.

Пушенето намалява шансовете за забременяване. В някой болници във Великобритания лекарите изискват от двойките да спрат да пушат, преди да започнат лечението за безплодие.

При ин витрото, оплодените клетки се развиват в лаборатория, преди да бъдат имплантирани, което дава уникална възможност да се заснеме ембрионът, докато се разделя на повече и повече клетки.

Учените са наблюдавали развитието на 868 ембриона, от тях 139 на пушачи.

В клиниката ембрионите на непушачи са стигнали до фазата с пет клетки след 49 часа. При ембрионите на пушачи това е отнело 50 часа. Фазата с осем клетки е отнела 62 часа при тях и 58 часа при зародишите от непушачи.

Изследването обаче не може да предскаже какъв ще бъде резултатът от забавеното развитие и дали това ще повлияе на шансовете за забременяване.

"Ако се развиват по-бавно, може би нещо не е наред и няма да могат да се имплантират", предположи д-р Томас Фреур, ръководител на изследването

Според Алън Пейси от университета "Шефилд" изследването е интересно, защото демонстрира нова технология. "Това е една нова машинка, наречена ембрионоскоп, която позволява да се наблюдават зародишите в реално време, без да бъдат обезпокоявани. Тестове като този са много важни. Сегашният метод за селектиране на ембриони се базира на това кои изглеждат най-жизнеспособни на лекарите."

Резултатите бяха представени на конференция международна годишна среща на специалистите по репродуктивна медицина в Истанбул.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1945 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини