Малцина в Германия знаят за съществуването на алтернативна социална мрежа на Туитър

  • 05 ноември 2022 20:20

  • 3486
  • 4
Малцина в Германия знаят за съществуването на алтернативна социална мрежа на Туитър
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Докато потребителите на "Туитър" (Twitter) очакват със затаен дъх да разберат какво точно се готви да направи с онлайн платформата новият ѝ собственик - мултимилиардерът Илон Мъск, много от тях не знаят, че съществува алтернативна социална мрежа, сочи проучване, проведено неотдавна в Германия и цитирано от ДПА. Тя се казва "Мастодонт" (Mastodon), също като праисторическото животно. Подобно на "Туитър", достъп до нея се получава чрез приложение на мобилно устройство или чрез настолен компютър. 

И в "Мастодонт", както в "Туитър", съобщенията, които можете да публикувате, са ограничени до определен брой знаци. Потребителите могат да ги коментират, споделят или да ги харесват ("лайкват").

Най-важната разлика между двете социални мрежи е, че "Мастодонт" е с "отворен код". Това означава, че софтуерът (компютърните програми), благодарение на който функционира тази онлайн услуга, не е собственост на някоя компания. Освен това потребителите на тази социална мрежа не са принудени да гледат реклами, за да я ползват.

За разлика от "Туитър", "Мастодонт" е децентрализирана мрежа, което означава, че е базирана на различни сървъри (в момента около 3800 "общности", както ги наричат в мрежата). Тоест тази социална мрежа не може да бъде контролирана от дадена корпорация или от някой мултимилиардер, пише онлайн изданието на британския вестник "Гардиън". Това явно е привлякло десетките хиляди потребители, които се присъединиха към "Мастодонт", откакто Мъск пое контрола над "Туитър". Само в деня, след като той обяви, че е приключил сделката по придобиването на технологичната компания, която управлява социалната мрежа, над 70 000 потребители са създали профили в по-малкия й конкурент - "Мастодонт", допълва "Гардиън".

"Мастодонт" е създадена в Германия през 2016 г. и до момента в нея са регистрирани около 5,7 милиона профила на потребители. Те са много по-малко от 217-те милиона активни потребители, за които през 2021 г. компанията "Туитър" обяви, че посещават дневно мобилното ѝ приложение или уеб версията на социалната ѝ мрежа, отбелязва ДПА.

Служителите на Туитър завеждат колективен иск срещу плана за съкращения на Мъск

Около 80 процента от хората в Германия никога не са чували за тази децентрализирана социална мрежа, според представително проучване на агенцията за маркетингови изследвания "ЮГав" (YouGov), публикувано в края на октомври.

Във Федералната република хората, които вече имат активен профил в "Мастодонт", са само 4 на сто, докато 11 процента са чували за платформата, но не са регистрирани в нея. Други 5 на сто са отказали да отговорят на въпросите относно тази социална мрежа. 

В Германия, както и в много други западни страни, наличието на профил в "Туитър" е от съществено значение за политици, известни личности от света на шоубизнеса, както и за корпоративния имидж на фирмите. Някои потребители на социалната мрежа обаче са разтревожени от придобиването й от най-богатия човек в света, който обещава по-малко ограничения върху свободата на изразяване на мнение и обмисля въвеждането на определени допълнителни такси, посочва ДПА.

Константин Тодоров
3486 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Кремълският Чикатило

2022.11.07 | 12:50

4
❤️Здравейте) Казвам се Вова, на 72 години съм, но се пиша на 70) Гей секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ kremlin.ru
PaulaFox

2022.11.06 | 00:43

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.11.05 | 22:33

2
Интересно как левичарите се сетиха, че има алтернатива на Туитър чак, когато вече не могат да цензурират съдържанието. По-успешна алтернатива е и беше Parler, които също видяха безпрецедентна цензура от същите тези хора в левия политически спектър, защото самата мрежа отказваше да цензурира съдържание. Като резултат гугъл ги блеклистнаха и амазон им спряха сървърите.
Емѝ...

2022.11.05 | 20:47

1
то и в България малцина знаеха, но сега наплив натам :)

Добави коментар

Водещи новини