Учени четат мислите чрез мозъчни записи

  • 02 юли 2012 14:11

  • 1387
  • 0
Учени четат мислите чрез мозъчни записи
©

Ново проучване на университета на Пенсилвания и учени от университета „Томас Джеферсън” се приближи една стъпка по-близо до действително четене на мисли с помощта на „мозъчни записи”. Чрез тях могат да се направят изводи за начина, по който хората организират асоциации между думите в спомените си, пише actualno.com,позовавайки се на sciencedaily.com.

„Мозъчните записи” са направени от доброволци епилептици, които чакат за мозъчна операци
я. В мозъка на доброволците се имплантират миниатюрни електроди, които позволяват на учените да наблюдават и записват точно електрическите сигнали в тях. Подобни записи биха били невъзможни извън черепа.

По време на записите доброволците са били накарани да научат списък с 15 случайно избрани думи и минута по-късно да ги повторят в ред, който им идва на ум.

Учените изследвали мозъчните записи, докато участниците изучавали всяка дума и сигналите, които отбелязват значенията на думите. Секунда преди участниците да повторят всяка дума, се появявали същите „сигнали-значения”, които са идентифицирани по време на ученето на думите.

Различията в начина, по който сигналите се реактивират при отделните участници, предвижда реда, в който те ще повторят думите.

Специфичният ред на повторените думи дава поглед върху организирането на думите в паметта на участниците. Именно затова те са помолени да повторят думите в ред, който им идва на ум.

В свое по-ранно проучване в областта учените използвали подобна техника за предсказване тенденциите в организирането на научената информация според времето на научаването й. Новото изследване добавя към това невралния отпечатък от организирането на информация по значение.

Техниките на изследването могат да бъдат адаптирани и за анализ на различни начини от умствено събрана, изучена информация.

Тези изследвания дават информация за физическите процеси, които стоят зад мисленето. Например, учените показват, че е възможно пресъздаването на части от изображение, видео, чут звук или прочетен текст чрез записи на мозъчната дейност.

Подобни проучвания биха могли да обрисуват много по-пълна картина на фундаментални аспекти от човешкото поведение.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1387 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини