Три за щастие: НАСА с пореден опит за изтрелване на мегаракетата

  • 09 септември 2022 13:58

  • 1505
  • 0
Три за щастие: НАСА с пореден опит за изтрелване на мегаракетата
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

НАСА подменя протеклите уплътнения на лунната си ракета на стартовата площадка с надеждата да я изстреля за първия й тестов полет до края на този месец, предаде Асошиейтед прес.

От ръководството на американската космическа агенция заявиха, че ще направят още един тест след ремонта, за да се уверят, че всички течове на водородно гориво са отстранени. 

Ако този тест премине успешно и ако Космическите сили на САЩ удължат срока на освобождаване от отговорност за безопасност на полетите, НАСА може да направи още един опит за изстрелване на 98-метровата ракета в края на септември. В противен случай тя ще бъде върната в хангара за допълнителна работа, което ще отложи старта поне до октомври. 

Поредица от течове на водородно гориво и други проблеми спряха последователните опити за изстрелването й миналата седмица.

Към ракетата Ес Ел Ес (SLS, Спейс лонч систъм)- най-мощната, създавана някога от НАСА, е прикрепена капсулата за екипаж "Орион" с три тестови манекена. Космическата агенция иска да я изпрати в лунна орбита за пробен полет, преди да осъществи полет с астронавти през 2024 г.

НАСА е готова за тестов полет на ракета до Луната

Тази мисия ще проправи пътя за първото кацане на човек на Луната от 50 години, което към момента е планирано за 2025 г.

Първият опит за ново изстрелване космическата агенция може да бъде направен на 23 септември. 

За старт в края на септември НАСА се нуждае от разрешение от Космическите сили на САЩ, които наблюдават системата за самоунищожение на ракетата. Необходими са батерии за активиране на системата, ако ракетата се отклони от курса си към населени места.

Тези батерии трябва да се тестват периодично, а това може да се прави само в хангара. Военните ще трябва да удължат сертифицирането им с допълнителни две седмици или повече, за се избегне връщането на ракетата обратно в хангара.

Всяко нейно придвижване между хангара и стартовата площадка "води до рутинно износване, а аз не искам това се случва", заяви главният инженер Джон Блевинс. 

Инженерите се надяват, че подмяната на чифт уплътнения в тръбопроводите за водородно гориво в долната част на ракетата ще разреши проблема с всички продължаващи течове. 

Като допълнителна предпазна мярка екипът за изстрелване планира "по-мек и щадящ подход към зареждането" по време на последната фаза на обратното броене, като на моменти забавя потока на гориво, за да намали натиска върху уплътненията, казва ръководителят на програмата Майк Болджър.

Инженерите са оптимисти, че могат да разрешат този проблем. 

Закъсняла с години и надхвърлила бюджета си с милиарди, новата програма на НАСА за изследване на Луната е наречена "Артемис" ("Артемида") на сестрата-близначка на Аполон в гръцката митология. Дванадесет астронавти са стъпвали на Луната в края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век по време на програмата "Аполо" на НАСА.

Цветелина Кирилова
1505 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини