Телескопът "Джеймс Уеб" показа сърцето на галактиката Фантом

  • 31 август 2022 18:27

  • 12735
  • 0
Телескопът "Джеймс Уеб" показа сърцето на галактиката Фантом
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Космическият телескоп "Джеймс Уеб" улови нови детайли от галактиката Фантом в изображение, разкриващо спиралната ѝ форма.

Снимките са публикувани от Европейската космическа агенция (EКA) и НАСА. Изстрелян в космоса в края на 2021 г. и работещ от юли, "Джеймс Уеб" показа впечатляващи изображения на Юпитер, мъглявини и други далечни галактики, като предостави на учените за анализ богатство от невиждани досега данни.

НАСА показа първите снимки на Дълбокия Космос

Снимката на галактиката Фантом M74 показва нейното синьо ядро и спиралната ѝ форма, наблюдавани от инструмента MIRI (Mid-Infrared Instrument), изучаващ средния инфрачервен спектър. Той е резултат от сътрудничество между европейските и американските учени.

"Острият поглед на "Джеймс Уеб" разкри фини нишки от газ и прах в светещите спирални ръкави", отбелязват от ЕКА на уебсайта си. Посочено е също, че тази галактика вече е наблюдавана от космически телескоп "Хъбъл", изстрелян през 1990 г. и все още в експлоатация.

Европейската агенция, която е партньор на НАСА по проекта за "Джеймс Уеб", отбелязва, че "липса на газ" позволява по-ясно да се видят звездите в центъра на галактиката, разположена на около 32 милиона светлинни години от Земята, в съзвездието Риби.

Събраните данни "ще позволят на астрономите да идентифицират районите в галактиката, където се формират звездите, да измерят точно масата и възрастта на звездните купове и да разберат по-добре същността на малките прашинки, които се носят в "междузвездното пространство".

Космическият телескоп "Джеймс Уеб", чиято стойност е 10 милиарда щатски долара, провежда своите наблюдения на 1,5 милиона километра от Земята.

Миналата седмица той за първи път откри наличието на въглероден двуокис в атмосферата на екзопланета, припомня Франс прес.

Мая Йорданова
12735 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини