САЩ планират да продължат експлоатацията на Международната космическа станция до 2030 г.

  • 10 август 2022 17:04

  • 37023
  • 0
САЩ планират да продължат експлоатацията на Международната космическа станция до 2030 г.
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Съединените щати планират да продължат да експлоатират Международната космическа станция до 2030 г. с одобрението както на изпълнителната, така и на законодателната власт, съобщиха ТАСС и електронното издание "Спейс".

„Законът за бюджетните кредити ни дава това, към което се стремим от години - удължаване на експлоатацията на МКС до 2030 г.. Сега това е закон“, каза ръководителят на НАСА Бил Нелсън на заседание на Консултативния съвет на американската космическа агенция.

По-рано във вторник президентът на САЩ Джо Байдън подписа така наречения Закон за създаване на полезни стимули за производство на полупроводници CHIPS от 2022 г., който деблокира 52 милиарда долара субсидии за производството на полупроводници в САЩ. 

Бюджетът за НАСА, който предвижда и удължаване на участието на САЩ в програмата на МКС до 2030 г., беше включен в закона при разглеждането му от Конгреса, допълва БТА.

Русия уведоми НАСА, че възнамерява да остане на МКС поне до изграждането на собствена орбитална станция

Намерението на САЩ да продължат да експлоатират станцията до 2030 г., бе заявено в края на юли от Джоел Монталбано, ръководител на програмата на НАСА за МКС. 

Последвайте канала на

Весела Найденова
37023 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини