НАСА може да потегли към Луната още в края на август

  • 21 юли 2022 15:52

  • 1811
  • 5
НАСА може да потегли към Луната още в края на август
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

"Артемис 1" (Артемида 1) -  първата мисия от американската програма за завръщане на Луната, може да бъде изстреляна още на 29 август, предадоха световните информационни агенции, позовавайки се на съобщение на НАСА.

Двете алтернативни дати са  2 или 5 септември. 

Съобщението беше направено снощи по случай годишнината от кацането на мисията "Аполо 11" на Луната на 20 юли 1969 г. Повече от половин век по-късно програмата "Артемис" ще отбележи завръщането на американците на Луната, с  първата жена и първия цветнокож.

В капсулата този път няма да има астронавт. Мисията има за цел да тества новата гигантска ракета на НАСА Ес Ел Ес (SLS). Това е първият й пълен полет с капсулата "Орион" на върха й. "Екипаж" в нея ще са трима манекени. Ракетата с капсулата на върха й са с височина 98 м - повече от Статуята на Свободата.

Астронавти ще полетят към Луната с мисията "Артемис 2". 

Изстрелването е планирано да е от Кейп Канаверал, Флорида.

НАСА изстреля орбитиращия апарат "Капстоун" към Луната

След като бъде изведена в космоса от ракетата, капсулата ще се отправи към Луната, където ще се установи в орбита, преди да се върне на Земята.

В зависимост от окончателната  дата на изстрелване, мисията може да продължи от 39 до 42 дни.

Капсулата "Орион" вече е летяла в космоса изпитателно веднъж през 2014 г. Тогава беше изстреляна с ракета "Делта IV" и обиколи два пъти Земята, отчасти за да бъде тестван топлинният щит.

Този път капсулата ще се върне от много по-далечно разстояние и следователно ще трябва да издържи на много по-екстремни условия при навлизането в земната атмосфера: скорост от близо 40 000 км/ч и температура "наполовина по-ниска от тази на Слънцето", подчерта на пресконференция Майк Сарафин, ръководител на мисията.

В допълнение към тази първа цел мисията трябва да демонстрира възможността на космическия кораб да работи в дълбокия космос и да бъде възстановен след кацане в океана в края на пътуването.

НАСА иска да построи ядрени реактори на Луната

Изстрелването на "Артемис 1" беше планираното първоначално за началото на тази година, но беше отложено, за да бъде извършен  тест на стартовата площадка през юни. Имаше проблеми с ракетната система при два наземни теста, но НАСА вече даде разрешение за изпитание без астронавти. 

Мисията "Артемис 2" е планирана за 2024 г. Първият полет с астронавти на борда все още няма да кацне на Луната, а просто ще я обиколи. Кацане ще бъде осъществено от екипажа на "Артемис 3" - мисия, планирана най-рано за 2025 г.

Хора не са кацали на Луната от 1972 г. - с мисията "Аполо 17", припомня БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1811 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
жа

2022.07.26 | 11:46

5
А Джаса кога ?

2022.07.21 | 19:52

3
Нов хит на Слави : Без газ в Дуйсбурга , Миами (САЩ) ни очеква ! Супър микс , платформа ADA , фийтчеринг както катеринг инклюсив TYR
Тенев

2022.07.21 | 17:02

2
Те отлетяха още с" Чалънджър", ама не са се върнали мдааа.

2022.07.21 | 16:34

1
Питането е дали са кацали и в 1972 наистина......нещо са прекалено предпазливи толкова години по-късно,което не би трябвало да е така ако веднъж са имали този успех.....

Добави коментар

Водещи новини