Почина Самотният Джордж

  • 25 юни 2012 16:38

  • 3395
  • 0
Почина Самотният Джордж
©

Смятаната за най-голямата костенурка на Земята умря на около 100-годишна възраст, съобщиха световните медии.

Според учените гигантска мъжка слонова костенурка е последният представител на редкия подвид.

Самотният Джордж, както го наричаха, е открит мъртъв вчера в Национален парк в Галапагос (Еквадор). Той не остави поколение и с неговата смърт се смята, че редкият подвид изчезва.

Персоналът на Националния парк съобщи, цитиран от ИТАР-ТАСС, че ще бъде направена аутопсия, за да се определи причината за смъртта му, тъй като Самотният Джордж е умрял в разцвета на живота си. Средната възраст на живот на този вид костенурки е 200 години.

Джордж е открит от зоолозите през 1972 г. в един от островите в Галапагос - остров Пинта. В продължение на няколко десетилетия учените се опитваха да пресекат изчезването на вида като го събираха с женски представители на най-близките до него видове костенурки, за получаване на потомство. Всичките им опити обаче, бяха напразни.

Самотният Джордж стана световно известен и символ на Национален парк Галапагос. Да го видят са идвали видни политици и холивудски звезди, сред които принц Чарлз, Брад Пит и Анджелина Джоли.

Според изследванията съществуват около 13 подвида на слоновата костенурка. Представители на някои от тях живеят на островите Изабела, Сантяго, Санта Круз, Сан Кристобал, Пинзол.




 

Последвайте канала на

Десислава Станева
3395 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини