"Гугъл": Нов уебсайт с изтекли имейли около Брекзит е свързан с руски хакери

  • 26 май 2022 06:40

  • 782
  • 5
"Гугъл": Нов уебсайт с изтекли имейли около Брекзит е свързан с руски хакери
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Нов уебсайт, публикувал изтекли имейли на видни привърженици на Брекзита, е свързан с руски хакери. Това заявяват експерт по киберсигурността на "Гугъл" и бивш шеф на британското разузнаване МИ6, цитирани от Ройтерс.

Сайтът, озаглавен "Very English Coоp d'Etat", твърди, че е публикувал частни мейли на бившия шеф на МИ6 Ричард Диърлав, водещата активистка за напускане на ЕС Гизела Стюарт, про-Брекзит историка Робърт Тумбс и други привърженици на излизането на Обединеното кралство от ЕС.

Ройтерс не може да потвърди автентичността на имейлите, но две от жертвите на изтичането признават, че наистина са били атакувани от хакери и обвиняват за това руското правителство.

"Много добре разбирам, че това е руска операция срещу акаунта в Протон, който съдържа имейли до мен и от мен", казва Диърлав, имайки предвид услугатата за частни електронни писма ProtonMail.

По думите му към изтеклите материали трябва да се подхожда внимателно предвид "контекста на настоящата криза в отношенията с Русия".

"Майкрософт" е открила зловреден софтуер в системите си

Тумбс казва, че той и колегите му знаят за тази "руска дезинформация, основана на незаконно хакване", но не навлиза в подробности, а Стюарт, лидер на кампанията през 2016 г. "Vote Leave" (Гласувай за излизане), не отговори на молбата за коментар.

Шейн Хънтли, ръководител на групата за анализи на заплахите към "Гугъл", заявява, че въпросният уебсайт е свързан с базираната в Русия хакерска група "Cold River".

Виолета Симеонова
782 5

Коментари 5

Добави коментар

2022.05.26 | 19:33

5
Кореец Kon-Dom и неговия по-малко известен съосновател Даниел Шин от Бюрото17 на местоседалището Пхенян в хотела на починалия гражданин на САЩ Ото Уоплбиер , посетителят в същият хотел на етаж 7 1/2 , тези лица има съотношения към "предполагаемият фалит" на стойност стоката USDT , така и TERRA : LUNA . Нека да видим докъде има власт меркантилизма изграден от бившата немска канцлерка Антоянета Меркел и окръшлението й . ШАФОТ !

2022.05.26 | 16:13

4
Южнокорейската полиция разследва охраната на фондация Луна, след като научи за възможни странни практики със средствата. Луна Foundation Guard всъщност планира грешни неща със средствата изглежда тънко. КонДом и неговите спътници са известни на корейските власти. Инвеститорите съдиха KonDom и неговия по-малко известен съосновател Даниел Шин за загубите. Други се готвят да започнат дело. Корейските власти вече посетиха големите фондови борси вчера и днес: Upbit, Bithumb, Coinone, Korbit и Gopax.
До простия

2022.05.26 | 07:17

3
Няма. Щом и баща ти не се знае кой е, значи може и да е руска пияница например.
раша

2022.05.26 | 06:59

1
раша винаваша. има ли нещо за което не е виновна русия, руснаците и путин????
До простия

2022.05.26 | 07:17

2
Няма. Щом и баща ти не се знае кой е, значи може и да е руска пияница например.

Добави коментар

Водещи новини