Д-р Жизел Бейкър: При пушачите преминали напълно на бездимните алтернативи на ФМИ виждаме 95% по-ниско излагане на вредни вещества

  • 18 април 2022 09:36

  • 6145
  • 1
Д-р Жизел Бейкър: При пушачите преминали напълно на бездимните алтернативи на ФМИ виждаме 95% по-ниско излагане на вредни вещества
©

Д-р Жизел Бейкър ръководи стратегиите за връзки с научната общност по отношение продуктите с намален риск и отговаря за представянето на научните изследвания на Филип Морис Интернешънъл за продуктите с намален риск пред експертите по обществено здраве и регулаторните органи.

Д-р Бейкър има докторска степен по биометрия и епидемология от Медицинския университет на Южна Каролина. Тя ръководи проект по разработване и изпълнение на програма за намаляване на риска от заболявания с оглед научно обосноваване и количествено измерване на риска при продуктите с намален риск в следпазарни условия. Преди това ръководи екипите по биостатистика, управление на клинични данни и моделиране на здравето на населението, които генерират и анализират данни от клинични и следпазарни проучвания, наблюдение на базопасността на продукта и оценка на въздействието върху здравето на населението.

„Когато обмислях да избера професията на медик, аз исках да работя в областта на научните изследвания, които осигуряват на лекарите научни доказателства, на базата на които те да взимат решения за доброто на своите пациенти, а не просто само да ги лекуват. Това ми се виждаше като начин да окажа въздействие върху здравето на населението като цяло.“, споделя д-р Жизел Бейкър, глобален директор по научните въпроси на Филип Морис Интернешънъл, на въпроса: „Защо искахте да станете учен?“

– Д-р Бейкър, защо е важно пълното преминаване преминаване към бездимни алтернативи и отказването от конвенционалните цигари?
– Това, което знаем, че цигареният дим съдържа над 6000 вещества, от които около 100 са доказани канцерогени, освен това има повече от половин трилион твърди частици, които човек вдишва с цигарения дим. Всеки път когато някой запали цигара, тези твърди частици се натрупват в тялото му. Затова бездимните алтернативи, разработени от ФМИ, са по-добри алтернативи на пушенето на цигарите, защото с употребата им този процес е премахнат.  Защото при него нямаме тези твърди частици, тъй като няма горене, а само контролирано награвяне.

– От публикуваните до момента проучвания се вижда, че излагането на вредни вещества намалява почти еднакво при спиране на цигарите и при преминавене на нагреваеми устройства на ФМИ.
– При употребата на бездимни алтернативи имаме значително намаление на вредните вещества в аерозола спрямо цигарения дим. За тези хора, които са спрели цигарите и са преминали напълно на бездимните алтернативи на ФМИ виждаме 95% по-ниско излагане на вредни вещества сходно с това при отказа от тютюнопушене.

– А как всъщност влияе устройството за нагряване на тютюн на околните, изложени на парата?
– Направихме проучване в един ресторант в Япония, където собственикът е разрешил пушенето. По време на проучването тогава, пушенето на горими цигари в страната вече беше забранено. И организирахме шест различни мероприятия. На първите две събития не беше разрешено никакво ползване на тютюневи изделия. На следващите четири – 25 % от посетителите можеха да ползват устройството с нагряване на тютюн на ФМИ в рамките на 4 часа. След това направихме изследвания на непушачите, които са били изложени на парата от устройството. Това, което видяхме e, че при околните непушачи имаше малко повишение на никотина. Но интересното е, че същото количество никотин открихме и при пушачите, когато в ресторанта беше забранено пушенето и не се използваще нищо. Причината за това е, че никотинът е леплив и ако в дадено заведение преди е бил използван тютюнев продукт или ако има пушачи, които са пушили преди това, то по околните непушачи се предават малки количества никотин. Но искам да уточня, че тези нива са 100 пъти по-ниски в сравнение с тези, употребяващи устройството за нагряване на тютюн, разработено от ФМИ.  Другият маркер, който измерихме са нитрозамините. Важно е да напомним, че 90 % от вредните вещества от цигарения дим попадат в околния въздух, докато цигарата гори в пепелника, нещо, което при  бездимните алтернативи го няма, тъй като липсва горене и странична димна струя. Така идва първото намаление на замърсяването на заобикалящата среда. Иначе по отношение на нитрозамините – наблюяваме, че те отсъстват при употоребата на устройството за нагряване на тютюн на ФМИ при помещение с добра вентилация. Така че можем да кажем, че няма негативно влиянение върху хората, изложени на парата на бездимната алтернатива в затворено помещение.

– Бихте ли обяснили каква е разликата между бездимните изделия и електронните цигари?
– Разликата между бездимните продукти и електронните цигари е, че в първия случай има пълен контрол върху качеството на производство. При е-цигарите има нагряване на течност с никотин и в зависимост от това какво има в нея, аерозолът, който се инхалира, е различен. Нещо, което при бездимните продукти е изключено. При тях се нагрява истински тютюн, а не течност.

Материалът се публикува с подкрепата на Филип Морис България

Последвайте канала на

Novini.bg
6145 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Литекс-София

2022.04.23 | 09:54

1
Стига сте давали трибуна на платени лобисти на морално компроментирани отрганизации, които от десетилетия наливат стотици милиони да изкарат някакви статистики в тяхна полза. Тия изкуственяци с нищо не са по-полезни от предишните цигари, които отново са техен продукт. Целия фарс е с маркетингова цел - възприемате стария продукт за вреден? Ок, ще го сменим с нов, който е още по-скъп с тия електроники и пълнители, а и е направен да работи само с нашите цигарки. Всяко твърдение, че са по-безвредни идва от проучвания, финансирани от Филип Морис. Вие си правете изводите какво значи това.

Добави коментар

Водещи новини