Управление на трафика. Кои пътни нарушения може да открие решението Dahua - Смарт Трафик Мениджмънт?

  • 10 март 2022 09:00

  • 1474
  • 1
Управление на трафика. Кои пътни нарушения може да открие решението Dahua - Смарт Трафик Мениджмънт?
©

Според последните данни на Световната здравна организация, приблизително 1,3 милиона души умират в резултат на пътни произшествия всяка година, което струва на повечето страни приблизително 3% от техния брутен вътрешен продукт (БВП). Близо 93% от смъртните случаи по пътищата в света се случват в страни с ниски и средни доходи, въпреки че тези страни имат около 60% от превозните средства в света.

СЗО предполага, че ефективно въздействие за справяне с проблемите на трафика би било проектирането на по-безопасни инфраструктури и включването на характеристиките за пътна безопасност в планирането на земеползването и транспорта. Разбира се, че внедряването на интелигентни решения за управление на трафика като това на Dahua е от първостепенно значение за гарантиране на пътната безопасност по всяко време.

Решението Traffic Enforcement предлага набор от интелигентни системи за откриване, които могат точно да уловят различни видове нарушения на движението по пътя. Ето някои от нарушенията на движението, които това решение може да открие:

За кръстовища и пресечки

Решението осигурява разпознаване на пешеходно преминаване, нарушение при смяна на лентата на движение, неспазване на пътните знаци и паркиране във велоалеи. Също така предлага откриване на двете най-често срещани нарушения на движението: превишена скорост и преминаване на червен светофар.

Сред всички причини за пътнотранспортни произшествия превишаването на скоростта е най-честата и преобладаваща причина. В страните с високи доходи превишаването на скоростта допринася за около 30% от смъртните случаи, свързани с трафика, докато то представлява около 50% от жертвите на пътя в страните със среден доход.

Решението на Dahua за интелигентно управление на трафика е чрез видео камери, оборудвани с технология за автоматично разпознаване на регистрационни номера (ANPR), които улавят както номера на табелата, така и времето от началото до края на зоната за откриване. След това информацията се прехвърля към платформата DMSS, за да се оцени средната скорост на всяко преминаващо превозно средство. Препоръчителното разстояние между точките на детекция за анализ на средна скорост е 2 – 5 км, и е с 99,8% степен на точност. Допустимата грешка намалява с увеличаване на дължината на зоната за детекция.

Нещо повече, за да го направи по-лесно и по-удобно за потребителите, Dahua предлага мобилни и фиксирани инсталации както за определяне на скоростта на МПС, така и за определяне на скоростта на участъка, позволявайки на контролиращия пътен орган да се придвижи на различни точки на пътя, ако е необходимо. 

Илюстрация за откриване /заснемане/ на скорост на пътен участък

Детекцията за преминаване при червен светофар, разбира се, е решаващ елемент в управлението на трафика, като статистическите данни показват, че всяка година 21,5% от всички пътнотранспортни произшествия са причинени от шофьори, движещи се и преминаващи на червен светофар.

Понастоящем повечето решения за детекция на преминаване на червен светофар включват използването на подземни сензори, което носи редица недостатъци (скъпи СМР дейности, нарушаване на гаранцията на асфалтовото покритие, спиране на движението и труден ремонт при повреда и др). Интелигентното решение за управление на трафика на Dahua се фокусира върху видеото. В основата на това решение са червените светлинни сигнали от светофара, които задействат сигнал към камерата. При възникване на нарушение, камерите на Dahua модел ITC952-AU3F-LZF1640 правят три изображения на нарушението, които да бъдат използвани като доказателство: регистрационна табела на превозното средство, състояние на светофара и общ преглед на сцената. DSS платформата за управление и съхранение събира тези данни от всяка камера и ги препраща към операторите за по-нататъшна обработка. Сторидж устройствата за съхранение гарантират, че данните се запазват дори при прекъсване на захранването.

За магистрали, естакади или рампи

Спазването на правилната скорост и поведението при шофиране са критични за безопасността на движението – особено на магистрали, естакади и рампи. Решението Smart Traffic Management на Dahua за интелигентно управление на трафика има точния набор от интелигентни инструменти за подпомагане на контрола по спазване на правилата за движение по пътищата. Освен засичане на превишена скорост и преминаване на червен светофар, решението може да открива и използване на телефон по време на шофиране, непоставени предпазни колани, неспазване на пътните знаци, движение в аварийни ленти, незаконна смяна на лентата, движение в насрещното платно и др.

Системата поддържа множествено проследяване на до шест превозни средства едновременно с обхват на откриване от 3 до 100 м и обхват на наблюдение до 4 ленти. А за сценарии, които изискват откриване на дълги разстояния, Dahua предлага и 28MP камера за трафик с двоен обектив с разстояние за наблюдение до 80 метра. 

Някои от най-честите нарушения по магистралите

За градски райони

Решението Smart Traffic Management на Dahua за управление трафика осигурява откриване на големи камиони там, където има забрана за движение на ТИР над определено тегло или на товарна техника постоянно или за конкретен период от време. Решението предлага и разпознаване на носенето на каска за водачите на мотоциклети.

В допълнение, направилното паркиране може да бъде открито от до 200 м (диаметър) само с 16 м „мъртва“ зона. 

Откриване на незаконно паркиране

Глобални приложения

Град в Монголия е изправен пред нарастващ брой превозни средства, което води до множество предизвикателства, свързани с трафика като липса на система за разпознаване на регистрационни номера, качествена техническа поддръжка и рентабилно решение за мониторинг и контрол на трафика. В помощ на града за подобряване на управлението на трафика беше внедрено решението на Dahua за интелигентно управление на трафика, включващо откриване на нарушения, ANPR система, система за измерване на скоростта и решение за управление и контрол за техния трафик център. Като цяло Dahua е инсталирала ANPR системи на 28 булеварда за откриване на нарушения на 8 кръстовища, както и 2 мобилни системи за измерване на скоростта и 15 PTZ камери за наблюдение с висока точност.

Проучване в Индонезия разкрива, че 61% от хората, загинали при пътни произшествия, са карали дву- или триколесни превозни средства. Не носенето на каска е основната причина за много фатални инциденти. Правилното носене на стандартна мотоциклетна каска може да намали риска от смърт с почти 40% и риска от тежки наранявания с над 70%. Решението за интелигентно управление на трафика беше разгърнато в страната, за да открие шофьори, които не носят каска, и тези, които превозват няколко пътници едновременно, помагайки за предотвратяване на произшествия и за гарантиране на пътната безопасност.

СисТех България е национален лидер в доставката, адаптирането и подготовката на проекти и решения за видеоориентирани интелигентни продукти, решения и услуги за сигурност.

За повече информация и поръчки се свържете с вашия търговец или ни намерете на: office@systeh.bg, телефон: 0897 807 600, както и в офисите ни в СофияВарнаПловдивБургас.

Последвайте канала на

(платено съобщение)

Novini.bg
1474 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
баба гицка

2022.03.10 | 10:25

1
на магистрален път където от 50 години не е имало катастрофа, кат варна 50 км.ч - е за това има нарушения

Добави коментар

Водещи новини