Учени създадоха нечупливо меко "стъкло"

  • 01 декември 2021 10:27

  • 2220
  • 0
Учени създадоха нечупливо меко "стъкло"
© Pixabay

Учени от университета на Кембридж, Великобритания, са разработили меко "стъкло", което може да издържи тежестта на слон и запазва формата си дори при опит да бъде разбито, пише сп. "Нейчър матириълс".

Разработката представлява свръхздрав хидрогел, чийто състав е 80 процента вода.

Благодарение на своята съвместимост и еластичност хидрогеловете вече се използват под формата на контактни лещи и изкуствени тъкани.

Авторите на настоящото проучване обаче са решили да направят свръхздрав хидрогел чрез коригиране на молекулярната му структура.

Изработиха стъкло със здравината на стомана

За целта учените са използвали специални "омрежващи" молекули, които придават на материала удивителни свойства, правейки го способен да издържа на огромен натиск и да се самовъзстановява много бързо при стайна температура.

Новият материал е тестван под колелата на автомобил, който е преминал върху него 12 пъти. Дори след това свръхздравият хидрогел е възвърнал първоначалния си вид. Стандартните хидрогелове се разрушават при подобни условия.

Мекото нечупливо "стъкло" може да намери редица приложения в електрониката, носимите устройства, производството на протези, роботиката и други, допълва БТА.

Весела Найденова
2220 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини