Маломерните жилища – шанс за креативни смарт решения

  • 16 ноември 2021 09:27

  • 8879
  • 3
Маломерните жилища – шанс за креативни смарт решения
©

Човек никога не знае с какви възможности разполага, докато не се наложи да ги изпробва в екстремна ситуация. Същото е и с маломерното жилище – идея си нямате всъщност колко много място стои незабелязано пред очите ви и само очаква да бъде оползотворено. 

Днес се надяваме да докажем как с правилна нагласа и рационален подход ограниченията на пространството не са непреодолима пречка за създаване на комфорт, при това с естетическа стойност. Когато пространството отсъства трябва да създаваме илюзия, че то съществува. Необходима е стратегия, категорично дефиниране на пространствата, както и ясна визия за желания резултат. Умаленото жилище далеч не означава и смален мащаб на всичко.

Силата на маломерното жилище ще бъде именно в кокетните малки детайли и зоните с повече от една функция. Малкото пространство все пак не предполага да сте заобиколени от миниатюри, използвайте всяка възможност, а там където пространството позволява спокойно можете да акцентирате и с по-малко на брой, но по-едри елементи. Не е необходимо да се правят големи компромиси, съобразявайте се само с параметрите на всяко помещение.

За да оптимизираме пространството в жилището, можем да приложим няколко подхода. Можем да променим разположението на мебелите като ги долепим по-плътно и така реално да се оползотвори всяко кътче. Този подход е приложим за кухнята и зоните за съхранение, които се препоръчва да бъдат детайлно разработени, с множество рафтове, шкафове долапи и т.н. За да освободите пространство, може да пропуснете кухненската маса, като я замените с бар маса или изберете компактен вариант, който има разтегателна функция.

И докато в кухнята планирате всичко с висока плътност и интензитет, не е наложително да свивате обема от зоната за сядане и релакс в дневната, от това никой няма да спечели, нито спестеното пространство ще бъде от особена полза.

Светли тоналности и стратегически позиционираните огледала и осветителни тела - това са хитрини, които ще ви помогнат да се измъкнете от усещането за притиснатост. Разделянето на отделните зони изобщо не е необходимо да се случва чрез дебели стени. Стъклени паравани, завеси или арт етажерки ще маркират границите без да натежават.

Съществено важно е още в самото начало да направите пълен разбор на необходимото място за съхранение. Още на този етап следва да се изведе разумна концепция за оптимизиране на вещите и разделяне с всичко, което отдавна не е в употреба. С така олекотената формула ще бъде доста по-лесно да се разчертаят необходимите пространства, където да се поберат различните принадлежности на домакинството.

Ситуацията далеч не е толкова кризисна, особено съизмеримо с оползотворяването на свръх ограничени пространства в самолета или кораба, например. Може би сте обърнали внимание при пътуванията си, никъде няма остри ръбове, точно обратното дори повърхностите са завършени с овал, и причината не е само за безопасност, това е начин за използване на обема в оптимални стойности. И при маломерните жилища едно от най-удачните решения е минимализъм, но в омекотени линии.

Ако и вие имате пред себе си такъв проект, добре е да се насочите към компактни мебели и електроуреди. Целта ще бъде да се създадат мултифункционални пространства, които лесно да се трансформират между различните си приложения. Същото важи и за мебелите, за предпочитане са тези, които имат повече от една вградена функция – повдигащи и сгъващи механизми, изчистени форми, които да не възпрепятстват свободните движения, където се предполага, че не може да се осигури много място.

Представете си жилището и съответно обзавеждането, развито във вертикална посока. Създавайки логична йерархия, можете да организирате вещите си така, че да не изпитвате неудобство, в случаите, когато ви се налага да ги използвате. Практиката показва, че по-удобно се борави с разпределения, развити във височина, отколкото в дълбочина, защото при по-дълбоките шкафове се налага да освободите повече място.

Много хора не случайно откриват решение в големите гардероби или тези с надстройки към тях, при които горната част е идеална за съхранение на сезонните принадлежности. Гардеробите с плъзгащи врати от своя страна също имат незаменими предимства, когато мястото е ограничено, тъй като при тях се спестява дори от разстоянието, необходимо за отварянето на вратичките и в близост могат да се разположат ниски мебели, скринове, нощни шкафчета и т.н. възможността за индивидуално разпределение в тези гардероби, също е в полза на по-добрата организация и оптимално усвояване на всеки сантиметър полезна площ. Хубавото при гардеробите е, че можете да разчитате на модерна визия, независимо от това към кой от вариантите се насочвате.

И тъй като в умаленото жилище всеки сантиметър се котира двойно,  това веднага насочва вниманието към всички ниши и чупки, които не позволяват поставянето на по-обемни мебели. Няма по-прекрасно място за реализиране на креативни идеи с малки етажерки, рафтове, полици и библиотечни шкафове.

Мислете нетрадиционно и за местата, където в нормална ситуация никога не би ви хрумнало да разполагате с пространство за съхранение. Сами ще се изненадате от себе си и от рационалните ви идеи, с помощта на които всяко парченце от пъзела ще намери точното си място.

(платено съобщение )

Novini.bg
8879 3

Коментари 3

Добави коментар
хахахах

2021.11.16 | 10:23

3
Буркани, за бутилирани роби.
Капитализмусът

2021.11.16 | 09:44

1
Немаш много пари за жилище? Нема проблем, ще ти вземем малкото пари за малко жилище, тъпкано с ненужен боклук.

2021.11.16 | 10:08

2
как да превърнем гарсониерата в 4-стаен апартамент...

Добави коментар

Водещи новини