Франция изстреля военен сателит от последно поколение

  • 24 октомври 2021 08:48

  • 2486
  • 0
Франция изстреля военен сателит от последно поколение
© Pixabay

От космическия център в Куру, Френска Гвиана, бе изстреляна ракета "Ариана 5" с два телекомуникационни спътника, съобщиха ДПА и Франс прес, позовавайки се на европейската компания "Арианаспейс".

Плановете бяха ракетата да потегли вчера, но стартът бе отложен с един ден за допълнителни проверки на оборудването.

Единият от двата сателита, който изведе в орбита "Ариана", е "Сиракюз4А" (Syracuse-4), e създаден за френското министерство на въоръжените сили и наречен от Франс прес "технологично бижу". Той ще осигурява качествена връзка за военни операции със защита от смущения, предизвикани от електромагнитни импулси в резултат на ядрена експлозия например. Спътникът ще работи и за нуждите на оператори от Европа и НАТО. Апаратът тежи 3,8 тона и е планирано да работи 15 години.

SpaceX ще изстреля нов кораб "Дракон" за третата мисия на австронавти до МКС

Вторият сателит Ес Е Ес-17 (SES-17) е на оператора на спътникова връзка SES и ще обслужва абонати в Северна и Южна Америка, в зоната на Атлантическия океан и Карибските острови. Той е разработен от компанията "Талес аления спейс", тежи 6,4 тона и с експлоатационен срок от 15 години, предаде ТАСС.

Следващото предизвикателство за "Ариана-5" ще е извеждането в Космоса на телескоп на НАСА в партньорство с Европейската космическа агенция.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
2486 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини