Създадоха дървен под, който генерира електричество от ходене

  • 03 септември 2021 09:38

  • 2257
  • 0
Създадоха дървен под, който генерира електричество от ходене
© Pixabay

Швейцарски учени са разработили нов тип дървено подово покритие, което може да генерира електричество, когато се ходи по него, съобщи ЮПИ.

Прототипът на този генератор с площ по-малка от лист А4 е в състояние да захрани електрическа крушка или калкулатор.

Електричеството се генерира при движението на електрони. Ток може да възникне по време на познати за човека процеси - например при триене на синтетично облекло в тялото. Учените наричат това явление трибоелектричен ефект.

Гуидо Панцароза и колегите му от Швейцарската лаборатория за материалознание и технологии са предположили, че благодарение на този ефект обикновен дървен под може да бъде превърнат в електрогенератор. За да може подовото покритие да захранва домакински уреди, е достатъчно просто да се ходи по него.

Маска неутрализира COVID-19

Обикновено при триене върху дървена повърхност не се генерира електричество. За да добавят това свойство към материала, специалистите са решили да използват специално покритие - полидиметилсилоксан за едната дървена плоскост и нанокристали ZIF-8 за другата.

От двете дървени плоскости и два тънки електродни слоя учените са сглобили "сандвич" с по-малка площ от лист A4 и са направили тест. Той е показал, че генерираното електричество е достатъчно за захранването на обикновена крушка или устройство с ниска мощност, например калкулатор.

Учените са тествали различни видове дървесина, за да намерят идеалния материал за този под. Най-добрият вариант се е оказал смърч, който често се използва за подови настилки.

Специалистите ще продължат да тестват различни методи на обработка, за да намерят най-екологичните варианти за използването на дървесни генератори в подовете на жилищни домове и "умни" сгради, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
2257 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини