Антена в Космоса струва 250 млн. долара

  • 28 май 2012 10:03

  • 1935
  • 0
Антена в Космоса струва 250 млн. долара
©

Колко струва изстрелването на един сателит в орбита около Земята? Чисто и просто четвърт милиард долара (250 млн. от зелените банкноти), разяснява за агенция Стандарт Нюз световноизвестният журналист и бизнес консултант Крис Форестър по време на среща в Люксембург с представители на медиите от Източна Европа.

Сателитите са доста деликатни и интересни обекти. Основният проблем при тях е, че веднъж изстрелян в орбита, директният контакт с него е нулев. Така при възникнали технически повреди сателитът става "зомби", казва Форестър.

В такъв случай екипът, управляващ сателита от Земята, преустановява контрол над него и "зомби" сателитът започва да се движи свободно, но с доста малка скорост. Екипът на Земята трябва да изчислява движението му и да измества "живите" сателити, за да бъдат предотвратени сблъсъци, пише Стандарт.

В момента около Земята се движат над 400 "живи" и около 600 "зомби" сателита. За да бъде всякакъв риск сведен до минимум, сателитите, произведени от компанията ASTRA, преминават тестов период от 6 месеца, преди да бъдат изстреляни.

"Самото изстрелване изглежда фантастично сред феерия от огън и дим, но за съжаление трае само около 2-3 минути", обяснява Форестър. По думите му ракетата носител трябва да е заредена с гориво, съотносимо с количеството, нужно за един трансатлантически полет със самолет. Захранването с енергия на сателитите става посредством слънчеви панели, прикрепени към него. Така се запазва енергия, необходима за моментите, в които той се намира от тъмната страна на Земята.

Трябва да се знае, че всеки един сателит може да бъде използван за военни цели, потвърждава Форестър. Разбира се, не в буквален смисъл, но комуникацията или наблюдението също са важни фактори в човешкото изобретение, наречено "война". Почти всяка голяма страна има сателити, служещи на целите й, но това са неща, попадащи в графата "строго секретно", добавя Форестър.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1935 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини