Скоро комуникацията с делфините ще е напълно възможна

  • 26 май 2012 15:12

  • 3214
  • 2
Скоро комуникацията с делфините ще е напълно възможна
©

Съвсем скоро комуникацията с делфини ще бъде напълно възможна. Това ще стане благодарение на ново устройство, което е разработено от учени от Токийски университет.

Експертите поясняват, че делфините са бозайници, които живеят в свят, в който разграничават много малки разлики в обхвата на звуковите вълни. Те могат да чуят и генерират нискочестотни звуци под 20kHz ,както и високочестотни от над 150 KHz, които са извън обхвата на човешкия слух. В допълнение, те произвеждат специален звук, наречен ехолокация, чрез който общуват с другите делфини и сканират заобикалящата ги среда в тъмно море.

Сега учените в Япония са разработили прототип на говорител с делфини, който може да проектира пълната гама от звуците на бозайниците - от онези, които се използват в комуникацията, до ехолокациите.

За да ​​разработят устройството, учените са използвали пиезоелектрични компоненти, които превръщат енергията във физическо движение и обратно.Тези компоненти са били в състояние да излъчват звуци едновременно с висока и с ниска честота.

Говорителят за делфини, който е изработен преди няколко седмици, още не е тестван.

Идеята е да се излъчват специфични серии на вокализация и да се записват отговорите.

Учените се надяват с помощта на това устройство да се научи повече за начина, по който въпросните бозайници класифицират собствените си звуци. Целта е един ден да стане възможно свободното общуване между делфините и хората, с помощта на подобно, но много по-усъвършенствано устройство.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3214 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
саунд

2012.07.11 | 05:09

2
Цитат: "Те могат да чуят и генерират нискочестотни звуци под 20kHz ,както и високочестотни от над 150 KHz, които са извън обхвата на човешкия слух." Само да кажа, че 20-те килохерца също така доста ще се озориш, за да ги чуеш и съвсем не се наричат нискочестотен звук, освен ако онова "k" пред "Hz" не е попаднало случайно.

2012.06.02 | 21:18

1
Десито шокира с интелигентността си.

Добави коментар

Водещи новини