В сряда акциите на Robinhood скочиха с 50%, а богатството на Влад Тенев - с цели 1,4 млрд. долара

  • 05 август 2021 16:02

  • 3762
  • 0
В сряда акциите на Robinhood скочиха с 50%, а богатството на Влад Тенев - с цели 1,4 млрд. долара
© Getty Images

Акциите на Robinhood Markets Inc. спадат с близо 10% на извънборсовата търговия на Уолстрийт в четвъртък, след като новият участник на борсата обяви, че планира да продаде с течение на времето до 97,9 милиона от акциите си Клас А, предаде БНР.

Предлагането ще става чрез автоматично преобразуване на книжата, притежавани от акционерите-продавачи, които акции са свързани с първоначалното публично предлагане (ППП), провело се в края на юли. От Robinhood, брокерската онлайн компания без комисионни, подчертаха, че при продажбите на 97 876 033 акции тя няма да получи никакви приходи.

Тези акционери, решили да продават, включват редица фирми за рисков капитал, инвестирали в Robinhood в началото. Например New Enterprise Associates, която притежава повече от 10% от акциите на Robinhood, е сред списъка на продавачите в тази оферта, която беше подаден до Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC). Andreessen Horowitz, ICONIQ Capital, Institutional Venture Partners и Ribbit Capital също бяха посочени сред продаващите акционери, съобщава бизнес телевизия CNBC.

Robinhood определи максимална продажна цена от $ 35,12 на акция за предстоящото предлагане, като се очаква общите приходи на притежателите на тези акции да достигнат до 3,44 млрд. долара. След новината акциите на Robinhood Markets Inc. се сринаха за кратко с 13% на извънборсовата търговия към ценово ниво около $ 60, след което спадът се ограничи до нива към $ 63, или понижение с близо 10 на сто.

Рязък спад на Уолстрийт след страхове за нови локдауни заради Делта варианта

След слабото ППП (IPO) през миналата седмица, акциите на Robinhood скочиха рязко през настоящата седмица, тъй като инвеститорите на дребно започнаха агресивни покупки, напомняйки за дните по-рано през годината, когато посредством тази онлайн платформата за търговия имаше координирани покупки на акции на някои компании като GameStop и AMC от страна на дребни инвеститорите.

Само в рамките на търговията в сряда акциите на Robinhood скочиха с цели 50%, а от началото на седмицата успяха да удвоя цената си. Компанията Robinhood, който претърпя огромен подем благодарение на нарастването на инвеститорите на дребно, стана публична миналия четвъртък (на 29-и юли) на борсата Nasdaq.

Поскъпването на акциите на Robinhood от началото на седмицата допринесе за ръст в богатството на българина Bлaд Тенев, който е един от двамата притежатели на компанията. Богатството на съоснователя на на Rоbіnhооd вече възлиза на около 4,3 млрд. долара пред началото на днешната търговия, cпopeд изчиcлeния нa Fоrbеѕ.

Само в рамките на търговията в сряда, когато акциите на Robinhood скочиха с 50%, богатството на Тенев нарасна с умопомрачителните 1,4 млрд. долара.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
3762 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини