Dragon направи успешно пробно сближаване с МКС

  • 25 май 2012 13:40

  • 1321
  • 0
Dragon направи успешно пробно сближаване с МКС
©

Безпилотният космически кораб Dragon, който бе изстрелян във вторник - 22 май, направи вчера - 24 май, успешно пробно сближаване с Международната космическа станция (МКС), предадоха световните агенции.

Ако полетът на Dragon, собственост на компанията SpaceX, върви по план, той ще премине днес - 25 май, на десетина метра от МКС, ще изключи двигателите си за маневриране, така че екипажът на станцията да може да го "хване" с крана робот и да го вкара в отсека за скачване.

Dragon, който е първият частен космически апарат в орбита, извърши пробна маневра, доближавайки се на 2,4 км от станцията, докато двата апарат летяха със скорост 28 164 км/час. Астронавтите на борда на МКС установиха, че могат да командват Dragon, давайки команди на капсулата да включва и изключва стробоскопните си светлини.

Dragon бе изстрелян от космодрума "Кейп Канаверал" с ракетата "Спейс Екс Фалкон 9". НАСА и още четири компании са инвестирали в проекта SpaceX за доставка на товари и евентуално хора на МКС, след като през миналото лято бяха извадени от употреба космическите совалки. Капсулата за многократно използване Dragon може да транспортира товар от шест тона, а по-късно, към 2015 г., и седмина астронавти.

Тя е с размери 5,9 на 3,6 метра и полезен обем 6,8 куб. м. За разлика от другите кораби, тя може да връща на Земята оборудване от МКС и материал от космически експерименти, както правеха совалките. Руските, японските и европейските товарни кораби не могат да вършат това, защото изгарят при връщането си към Земята, а руските пилотирани кораби "Союз", не разполагат с достатъчно място, отбелязват агенциите.

Последвайте канала на

БТА
1321 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини