Нов вид жаби открити в Панама

  • 23 май 2012 07:18

  • 2631
  • 1
Нов вид жаби открити в Панама
©

Нов вид жаби откриха зоолози в западна Панама, съобщи РИА Новости.

Влечугите оставят жълти следи върху пръстите, ако се вземат в ръце. "Установихме, че звуците, които този вид жаби издават по време на брачния сезон, значително се отличават от тези на другите видове, и предположихме, че най-вероятно сме успели да открием нов вид. Когато накрая заловихме първия индивид и го взехме в ръце, видяхме че той отделя вещество, което оцветява пръстите в жълт цвят. Името на новия вид жаба е „Diasporus citrinobapheus”, което означава именно това: „оцветяващата пръстите в жълт цвят”, посочват учените.

Откритието е направено от експерта Андреас Херц от Изследователския институт Зенкенберг (Германия) по време на изследвания в централния планински масив в западната част на Панама. Размерът на „оцветяващата” жаба не превишава два милиметра. Известно е също така, че амфибията принадлежи към т.нар. дъждовни жаби, които нямат стадий на развитие „попови лъжички”. Малките жабчета се излюпват направо от яйцата.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2631 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
хаха

2012.05.24 | 03:41

1
Колко простотия има по този свят Боже... жабите са земноводни, не влечуги, ама за да си журналист с образование няма да те допуснат. И 2 мм жаба няма. Най-малките са 1 см възрастните.. но както и да е това българската мисъл е върха

Добави коментар

Водещи новини