Глобалният форум за никотина 2021: Властите да информират пушачите за алтернативите на цигарите с научни доказателства

  • 21 юни 2021 11:37

  • 8964
  • 1
Глобалният форум за никотина 2021: Властите да информират пушачите за алтернативите на цигарите с научни доказателства
© Глобалният форум за никотина

Бездимните никотинови продукти с намален риск имат важна роля в борбата със заболяванията, свързани с тютюнопушенето, и научната информация за алтернативите на цигарите трябва да достига до пушачите, така че те да могат да направят своя избор и да намалят риска за здравето си.

Всичко по темата:
Електронни цигари 28

Около това мнение се обединиха международни специалисти по обществено здраве, учени, медици и експерти по контрол на тютюнопушенето по време на 8-я Глобален форум за никотина 2021 (#GFN21). За осма поредна година събитието, което тази година се проведе хибридно на 17 и 18 юни онлайн и в Ливърпул, Великобритания, събра на едно място за дискусии здравни експерти, специалисти по обществено здраве заедно с потребители на бездимни алтернативи, представители на индустрията и инвестиционни анализатори.

„Хората пушат, за да си доставят никотин - сравнително нискорисково вещество, но търпят вреди от хилядите токсини, освобождаващи се при горенето на тютюна в цигарите“, посочват от Глобалния форум за никотина- GFN.

Прилагането на подхода за намаляване на вредата при пушачите, които не могат да спрат цигарите, е жизнено важен – те трябва да бъдат стимулирани да преминат на по-малко рискови продукти като електронни цигари, устройства с нагряване на тютюн или популярния в Швеция тютюн за орална употреба- снус. В сравнение с продължителното пушене всички тези алтернативи са значително по-малко вредни за здравето, категорични са специалистите.

Въпреки, че 98 милиона пълнолетни пушачи в целия свят вече са преминали на по-малко рискови никотинови изделия, международните експерти по обществено здраве и по контрол на тютюнопушенето, все още остават дълбоко разделени относно ролята на подхода за намаляване на вредата от тютюна, алармират от GFN.

„Контролът на тютюнопушенето и намаляването на вредата от него не са взаимноизключващи се концепции, а напротив, те се допълват взаимно. Според прогнозите, до края на този век ще има един милиард смъртни случаи, свързани с пушенето. Време е идеологията да отстъпи на прагматизма, за да бъдат спасени стотици хиляди животи“, аргументираха се организаторите на форума.

Специалистите подчертават, че е важно здравната система във всяка една страна да има законовото право да препоръчва на пълнолетните пушачи да преминат на продукти с намален риск, когато те не могат да откажат цигарите.

Експертите очертаха различната ситуация с възприемането на никотиновите продукти  с намален риск от властите в отделните държави и ефекта от регулациите за подобряване на общественото здраве.

Здравните власти във Великобритания от години подкрепят електронните цигари като средство за спиране на пушенето и те вече са най-популярното такова средство на Острова.А това води и до намален брой пушачи през последните години в страната, която си е поставила амбициозната цел да елиминира пушенето до 2030 г.

В Япония потреблението на цигари е спаднало с една трета, откакто на пазара се появиха устройствата с нагряване на тютюн, като се отчита в пъти по-бърз темп, отколкото при въвеждането на всички мерки за ограничения на тютюнопушенето в страната досега.

Швеция пък е страната с най-ниска смъртност и заболеваемост от рак, дължаща се на тютюнопушенето в ЕС. Тя е единствената държава – членка, където снусът (тютюн за орална употреба) е разрешен и е заместил пушенето, на което специалистите отдават и забележителните резултати при подобряването на общественото здраве.

„Това се случва, защото в Швеция никотинът масово се употребява по по-малко вреден начин – тук изоплзваме снус. Имаме същата употбера на никотин като в ЕС, но само 5% ежедневни пушачи, както и най-ниската заболеваемост и смъртност от рак в ЕС“, казва шведският основател на движението“EU for Snus” Бенгт Виберг.

„Никотинът не е проблем, ако цяла Европа постигне подобни цифри. Това би означавало да се предотвратят стотици хиляди смъртни случаи.“

Поради твърде консервативния подход на здравните власти в Полша, в страната се наблюдава съвсем различна ситуация с иновативните начини за прием на никотин, стана ясно по време на 8-я Глобален форум за никотина.

По-безопасните алтернативи да са достъпни и за хората в държавите с ниски и средни доходи, а не само за потребителите в богатите държави – това една от необходимите стъпки за решаване на глобалната пандемия от тютюнопушенето, категорични са експертите на форума.

Последвайте канала на

Novini.bg
8964 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
и да предпазят

2021.06.26 | 22:11

1
непушачите от second hand smoking!!!!!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини