Цигареният дим причинява 16 вида рак

  • 16 юни 2021 11:15

  • 6918
  • 2
Цигареният дим причинява 16 вида рак
© Pixabay

Повечето хора свързват рака на белия дроб с цигарите, но знаете ли, че има 16 вида рак, които могат да бъдат причинени от тютюнопушенето?

Всичко по темата:
Електронни цигари 15

Доказано е, че тютюнопушенето е свързано с повишаване на риска от развитие на доста видове рак - на белите дробове, панкреаса, гърлото, устата, пикочния мехур, ларинкcа и т.н.

Всеки път, когато пушачът поглъща дима от цигарата, 7000 химикала влизат в белите дробове и се разпространяват в други части на тялото, включително 69 известни канцерогени- бензопирен, цианид, формалдехид, нитрозамини, бутадиен, арсений, бом, кадмий , радиоактивен полоний, 1,3-бутадиен, акрилонитрил и много други. Концентрират се основно в катраните.

Според СЗО близо една трета от смъртните случаи от рак се дължат на тютюнопушене, висок индекс на телесна маса, недостатъчна консумация на плодове и зеленчуци, липса на физическа активност и употреба на алкохол.

През 2020 г. 2,7 млн. души в Европейския съюз са били диагностицирани с рак, а други 1,3 милиона души са починали в резултат от раково заболяване, сочат последните данни на Европейската комисия, представени в началото на февруари тази година в Европейския план за борба с рака.

По същото време Световната здравна организация съобщи, че ракът на гърдата измества рака на белия дроб като най-разпространеното онкологично заболяване в света. Миналата година година са диагностицирани около 2,3 милиона нови случая на рак на гърдата, които са 11,7 на сто от всички онкологични заболявания.

Жените, които започват да пушат рано, имат повишен риск от рак на гърдата

снимка: Getty Images/Guliver

Продължителността на пушенето, по-голямото количество изпушени цигари, по-младата възраст при започване на вредния навик, особено преди първата бременност, са свързани с по-високата честота на рак на гърдата, сочат редица проучвания.

Изследване, публикувано в Breast Cancer Research, показва, че жените, които някога са пушили, са с 14% по-склонни да развият рак на гърдата, отколкото тези, които никога не са пушили. Тези, които са започнали да пушат преди 17-годишна възраст, са имали 24% повишен риск, докато тези, които са започнали да пушат между 17 и 19 години, са имали 15% по-висок риск.

Що се отнася до продължителността на тютюнопушенето, авторите установяват, че тютюнопушенето в продължение на повече от 10 години увеличава риска от развитие на рак на гърдата с 21%, с малко увеличение при тези, които пушат повече от 30 години (22%).

Изследователи от Националния раков център в Япония съобщават за повишен риск от рак на гърдата при жени в менопауза, както за активно, така и за пасивно пушене. Инициативата за здравето на жените /The Women"s Health Initiative/ установи, че пасивното излагане на дим, продължаващо повече от 10 години в детството, 20 или повече години за възрастни у дома и 10 години за възрастни на работа, е свързано с повишен риск от рак на гърдата.

Намалява ли рискът от рак при алтернативните бездимни устройства?

Димът съдържа твърди частици и хиляди химични съединения, които се генерират при горенето на тютюна при високи температури, докато аерозолът при електронните цигари, формиран при по-ниски температури при изпарение/кондензация, има по-малко комплексен състав от цигарения дим и при него не се отделят твърди частици и катрани.

Рискът от рак от вейпинга (употребата на електронни цигари) се предполага, че е по-нисък от този от пушенето, до този извод стигат учени в изследване, озаглавено "СРАВНЕНИЕ НА канцерогенния ПОТЕНЦИАЛ НА ЕМИСИИТЕ ОТ ПРОДУКТИТЕ, ИЗПАРЯВАЩИ НИКОТИН, ВКЛЮЧИТЕЛНО ЕЛЕКТРОННИ ЦИГАРИ, И ЕМИСИИТЕ от цигарен ДИМ ", проведено от д-р Уилям Стивънс от Университета в Сейнт Андрюс във Великобритания. В него се анализират рисковете от вдишването на пари, в сравнение с тези от вдишване на цигарен дим.

Оптималните комбинации на настройките на устройството, съставът на течността и поведението при употреба обикновено водят до емисии от електронните цигари с много по-нисък канцерогенен потенциал от цигарения дим, съобщава изследването.

Най-високо класираните канцерогенни вещества при цигарите са 1,3-бутадиен и акрилонитрил, които допринасят за над 2/3 от канцерогенния потенциал.

Биомаркерите за излагане на 1,3-бутадиен и акрилонитрил в проби урина от потребители само на електронни цигари показват концентрации, сходни с тези при употребяващите никотин-заместваща терапия, за разлика от високите концентрации, установени при пушачи. Биомаркерите за същите съединения спадат бързо при пушачи, които преминават на електронни цигари, и то със скорост, която е сходна с тази при въздържане от пушене за над 5 дни. Нито едно от съединенията не се открива при нормални обстоятелства в парата от електронни цигари.

Въпреки че цигареният дим е обстойно проучен за токсични вещества в продължение на десетилетия, електронните цигари не са били обект на толкова обстойна оценка и е възможно някои канцерогени да не са идентифицирани още, макар че тези "липсващи канцерогени" трябва да са във високи концентрации и/или с високи стойности на единица поет риск, за да доведат до забележими разлики в канцерогенния потенциал и риск от електронните цигари, отбелязват още учените.

Всичко по темата:
Novini.bg
6918 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
адасд

2021.06.20 | 01:45

2
Интересно.....защо не пишете тогава какъв вид рак или други болести се хващат от консумиране на калпави и ГМО храни, дишане на мръсен градски въздух, стрес и други подобни? Със сигурност 'цигареният дим' тогава ще ни е най-малкия проблем!
Аз пък...

2021.06.16 | 11:38

1
...си пушим от 10 клас и нищо ми нема...?!

Добави коментар

Водещи новини