Първият космически сателит от дърво е готов за орбита

  • 15 юни 2021 11:46

  • 1318
  • 0
Първият космически сателит от дърво е готов за орбита
© Getty Images

Сателитите са много скъпо оборудване, като през годините множество компании работят по различни идеи и проекти, чрез които да намалят разходите значително. Една нова идея е използването на естествен материал като дърво, предаде NOVA. 

Така се ражда идеята за WISA Woodsat на компанията Arctic Astronautics, съобщава Европейската космическа агенция (ЕКА), която подкрепя проекта. Финландската компания разработва малък сателит от дърво, който използва формата CubeSat - корпус с размери 10х10х10см.

За разлика от другите сателити, Woodsat, разчита на корпус от шперплат. Почти всички елементи са дървени с изключение на ъглови релси от алуминий, чрез които да може да бъде изведен от космическата капсула в орбита. Също така има и метална ръка за селфи камера.

Компанията вече е тествала дървен сателит в стратосферата с помощта на метеорологичен балон. Това е станало още през 2017 г. Резултатите са били добри, като са отворили възможност и за тест в реална орбита. Тогава към проекта се присъединява и ЕКА.

Европейската космическа агенция набира астронавти

Агенцията ще осигури сензори, които да следят представянето на дървения сателит в космоса. Това включва голямо внимание към детайла дори засичане на молекули в кухините, които биха могли да повредят антените за комуникация.

Сензорите също ще са от други малки компании, като дървеният сателит ще се използва за тест и на други оборудване, включително 3D принтирана електропроводима пластмаса. Ако този експеримент е успешен, това ще отвори вратата за "принтиране" на комуникационни трасета или батерии в самия корпус на космическите обекти.

Плановете са сателитът да достигне орбита на височина между 500 км. и 600 км. над Земята. Това е височината, на която слънчевата радиация е по-силна и ще се провери как ще се справи дървото. Предварителните тестове показват, че то трябва да издържи, но ще почернее заради ултравиолетовата радиация.

В момента текат последните проверки и приготовления за изстрелването на Woodsat. Плановете са той да бъде изведен в орбита по-късно тази година.

Последвайте канала на

Novini.bg
1318 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини