Капсулата Дракон потегли към МКС

04 юни 2021 11:11

Капсулата Дракон потегли към МКС
© Getty Images
645 0

Ракета Фалкон 9 излетя към Международната космическа станция. На борда й има 3,3 тона оборудване и материал за експерименти, както и два от шестте нови соларни панела, които трябва да захранват с енергия станцията, предадоха световните агенции.

След изстрелването на ракетата от космодрума Кейп Канаверъл във Флорида от нея се отдели капсулата Дракон на частната компания Спейс екс. Тя ще се скачи с МКС утре, предава БТА.

НАСА изпраща калмари и бавноходки на МКС за научни изследвания

На борда на апарата има и млади екземпляри от вида калмари euprymna scolopes. Чрез тях ще се изучава ефектът на безтегловността върху взаимодействието между бактериите и техните гостоприемници.

Част от калмарите за целта ще бъдат изложени на борда на МКС на бактерии, а други ще останат непокътнати. След 12 часа те ще бъдат замразени до тяхното връщане на Земята, където ще бъдат изследвани.

А соларните панели пък ще бъдат инсталирани при няколко космически разходки на астронавтите от МКС. Ще се използва и роботизираната ръка на станцията. Неотдавна беше открита петмилиметрова дупка в ръката след сблъсък с космически боклук, но това както изглежда не пречи тя да действа.

Novini.bg
645 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини