Средиземно море било огромна центрофуга

  • 16 май 2012 13:52

  • 6661
  • 3
Средиземно море било огромна центрофуга
©

Гигантски подводни водовъртежи са били открити в Средиземно море от италиански учени.Тези тайнствени водни вихри с диаметър до 10 км, са способни да се местят на стотици километри, без да губят силата си.

Изследователите от италианския национален институ по ядрена физика са направили откритието съвсем случайно. Те търсели място, където да спуснат подводната обсерватория NEMO (Neutrino Mediterranean Observatory). Този неутронен детектор е трябвало да следи за космическите високоенергийни частици.

По време на търсенето, учените спуснали приборите на около 3,5 километра, за да измерят температурат на водата и скоростта на теченията. Получените данни шокирали физиците. Оказало се, че в този район на Средиземно море на дълбочина от около 3 километра има цяла верига от гигантски водовъртежи, които бавно се придвижват със скорост от 3 сантиметра в секунда. Според учените, водовъртежите се зараждат в източната част на морето.

Те могат да възникнат заради нестабилноста на температурата на водата и тебениата в Адриатическо или Егейско море. При това те могат да се предвиват на стотици километри, без да загубят силата си, пишат учените в списание Nature Communications.

Последвайте канала на

6661 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
пешо

2012.06.02 | 21:40

3
пишете статиите по грамотно

2012.05.19 | 17:12

2
Neutrino Mediterranean Observatory = NMO а не NEMO или аз не мога да пиша !??

2012.05.19 | 17:12

1
Определено не си сред можещите.. http://nemoweb.lns.infn.it/

Добави коментар

Водещи новини