Гледането на екрана на смартфона е заразно за околните

29 април 2021 13:19

Гледането на екрана на смартфона е заразно за околните
© Pixabay
787 1

Ако в компания един човек се загледа в телефона си, примерът му ще бъде последван и от останалите, пише сп. "Джърнъл ъв итолъджи", позовавайки се на резултатите от италианско проучване.

Резултатите от изследването показват, че гледането в телефона е заразно.

Електронните устройства водят до проблеми с вниманието при децата

В хода на експеримента учени от университета на Пиза са наблюдавали 88 жени и 96 мъже в 820 различни ситуации на обществени места.

В групата от хора винаги е имало подставено лице, което в определен момент гледа екрана на смартфона, натиска бутони или движи палеца си по дисплея. Изследователите са установили, че всички останали несъзнателно последват примера му. Хората около тях също започват да извършват подобни действия в рамките на първите 30 секунди.

Учените са изчислили, че само в 0,5 процента от случаите използването на устройствата в близост до "контролния" индивид е било съвпадение.

Застояването пред компютрите влошава когнитивните способности на децата

Изследователите обясняват този факт с мимикрия (несъзнателно имитиране). Това обикновено сближава хората, но в случая с мобилните устройства се наблюдава обратен ефект. Оказало се също, че хората, които не са разполагали с телефон в точното време и не са могли да възпроизведат поведението на останалите, са се чувствали по-самотни, допълва БТА.

Novini.bg
787 1

Коментари 1

Добави коментар
wtf!?!?!??!

2021.04.29 | 15:26

1
заразни са: тъпотията, простотията и чаллгата.......

Добави коментар

Водещи новини