ЕC прие закон за бързо премахване на съдържание в интернет, свързано с тероризъм

29 април 2021 09:16

 ЕC прие закон за бързо премахване  на съдържание в интернет, свързано с тероризъм
© Gettyimages
184 1

Интернет платформите ще трябва да премахват от уебсайтовете си съдържание, представляващо терористична пропаганда, в рамките на един час след откриването му съгласно закон, одобрен вчера от Европейския парламент, предаде ДПА.

Гласуването в ЕП беше последната необходима стъпка, за да може закона да влезе в сила, въпреки че се очаква това да стане най-рано след година.

Полският евродепутат Патрик Яки каза, че законът ще бъде много ефективен инструмент в интернет, който често се използва от терористи, стремящи се да разпространят посланията си.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че приемането на закона е тежък удар върху терористите.

Законодателите и представители на националните правителства се споразумяха за правилото за сваляне на терористично съдържание до един час след откриването му още през декември миналата година.

Мария Габриел: До 6 месеца ще заработи европейска платформа с качествено съдържание за образованието

От операторите на платформите няма да се изисква да следят цялото съдържание или да поставят филтри, но те ще трябва да премахват или блокират информация с терористичен характер, когато получат сигнал за такава. Изключения ще са допустими, когато става въпрос за съдържание, създадено с артистични цели, както и за по-малки или нетърговски оператори.

Законът се основава на предложение на Европейската комисия от 2018 г. Тогавашният председател на ЕК Жан-Клод Юнкер каза, че първият час е критичен и през него дадена фалшива информация може да нанесе най-сериозни вреди.

Компании като Фейсбук и Гугъл твърдят, че при тях вече е практика да премахват нежелателно съдържание до минути след публикуването му, преди да има възможност някой да го види или да подаде сигнал за него.

184 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.04.29 | 09:34

1
Ще заличават ковид пандемията.

Добави коментар

Водещи новини