За новите решения в строителството и какво ще е популярно през 2021 г.

  • 29 март 2021 10:52

  • 2255
  • 0
©

Това, което ще се опитам да ви разкажа и да ви покажа обикновено не стига до обикновения човек, защото е област на дискусии и професионални дебати и оформянe на проекти на големи инвеститори, архитекти и проектанти и в края на краищата стига до нас – обикновените хора под формата на чисто ново жилище, къща или вила. Аз съм Анатолий Жиянски и компанията, която се погрижи да направим това интервю с вас е SysTeh България, заедно с бранда, който представяме в строителството Dahua.

Най-интересното, което се случва през 2021 г. в строителството през погледа на един обикновен човек?

Обикновено, когато търсиш жилище, търсиш начин да си уредиш безопасност, комфорт, автоматизация и това беше в миналото. Сега, това което чуваме най-често от разговорите с архитекти, проектанти, инвеститори и проект-мениджъри, които управляват строежите и ги превръщат в нашия бъдещ дом, това са сигурност, безопасност, контрол, превенция, дистанционно управление на различни функции и опции и индивидуални решения, така че всеки един дом да е защитен и максимално безопасен. Критериите се изместиха в оглед на това всички ние да сме save. Натам върви светът и така се случват нещата.

Следващата тема, която ще засегна, това са системите и решенията в строителния сектор и какво е популярно през 2021 г.

Това, което ще видите са AI системи за контрол на достъп, видеодомофонни системи с лицево разпознаване. Недейте да се плашите от тях, защото те са офлайн системи и никой не държи вашите бази данни никъде. Това е просто още един начин да отвориш една врата без да пипаш, сигурно, безопасно и хигиенично. Преимуществата, които предлагат новите системи са най-вече свързани с единна среда, лесна поддръжка, настройка и по- нисък бюджет. През 2021 г. ще видим на пазара сгради, в които един софтуер управлява и видеонаблюдение, и контрол на достъп и видеодомофонни системи. Още по-интересното е, че миналата година успяхме да реализираме един много интересен проект с видеодомофони на нашето Черноморие, в който децата между апартаментите можеха да се търсят, чрез видеодомофонните системи, като видеоинтерком и да се разбират кога ще излязат да играят навън.

Популярен през 2021 г. ще бъде все повече начинът да правиш нещата touchless и автоматизирано. Dahua е голяма международна компания, втората в света в развитието на слаботоковите и интелигентни системи и като говорим за нея трябва да се запитаме – те направиха ли нещо по въпроса за борбата с COVID-19, след като са толкова големи? Моят отговор към вас е - да. Това беше първата компания на световния пазар, която излезе с готов, работещ пакет нови технологии, така че да спомогне преминаването през тези локдауни и да направим всичко възможно да държим магазините и всички офисни пространства, както и моловете, максимално време отворени и под контрол.

До края на юни 2020 г. всички наши партньори бяха информирани за тези наши решения и ние направихме всичко възможно да държим индустрията работеща дори на минимум.

Кои са тези решения и какво беше интересното при тях?

Първи на пазара успяхме с Dahua да реализираме в България термометричното измерване с реална плюс-минус 3°C точност за движещ се  човекопоток, автоматичната детекция на лица без маски, с оглед спазването на дисциплината, броенето на посетители и контрола на хората, които са в един търговски офисен комплекс, така че да се спазва разстоянието и броя посетители на квадратен метър. Мултимедийните системи, които са в него се използват за маркетингово съдържание – това са големите дисплеи, които сте виждали вероятно в моловете и по-големите магазини, на които текат рекламни съобщения, бяха адаптирани да показват и напомнят  на хората под формата на изображения и видеа  начина да спазват реда, условията и дисциплината в тези трудни времена.

Сигурно сте виждали и infrared сензорите, когато искате да излезете през една врата, като махнете с ръка, без да я докосвате, сензорът реагира и вратата се отваря. Това е още една touchless концепция, защото трябва да контролираме средата, в която живеем в момента. По отношение на Dahua, много бързо успяха да се реализираме на пазара тези решения през миналата година и се радвам, че успяхме да бъдем в помощ на българската индустрия.

Какво се случва през 2021 г. и какво е интересно за участниците в строителния бранш- специалистите, които подготвят вашето бъдеще, офисна сграда или вашата вила?

Всички в строителния сектор работят с максимален фокус в превенция, контрол и автоматизация. Така, че ако търсите имот, попитайте за технологиите, които са вградени в него. Сигурен съм, че Wi-Fi рутера  е много важен за вас, но започнете от там, доколко животът ви е сигурен, спокоен, контролиран и какви елементи на превенция са въведени в съответната сграда или дом, който закупувате, за да бъде животът ви на следващото ниво, защото всеки има такива очаквания, когато има нов дом.

Какви технологии да очакваме в недалечното бъдеще?

Обещавам ви да видите новите сгради на бъдещето пълни с нанотехнологии, с грийн дизайн с цел икономия, естетика, да видите много изкуствен интелект, който върши работа, бързи, удобни и лесни решения, voice асистенти и много нови  техологии чрез които вашият дом да стане една дигитална, но в същото време и доста приятна атмосфера, в която и да работите, да живеете, да си почивате и да се забавлявате.

Изкуственият интелект вече е част от повечето устройства, които излизат на пазара, малкият проблем, който ще трябва да се реши е той да ни носи полза и да спестява нашето време и да ни дава възможност да бъдем ефективни.

Какво каза още Анатолий Жиянски може да видите в прикаченото видео.

Последвайте канала на

Novini.bg
2255 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини