Huawei започва да предлага от април своята операционна система за смартфони HarmonyOS

  • 23 февруари 2021 11:59

  • 1747
  • 1
Huawei започва да предлага от април своята операционна система за смартфони HarmonyOS
© Getty images

В средата на 2019 година Huawei стартира собствена операционна система - HarmonyOS - в отговор на предприетите от САЩ действия, които "отрязаха" китайският технологичен гигант  от софтуера Android на Google.

Това беше най-амбициозното начинание на китайската технологична компания за мобилен софтуер, надявайки по този начин да помогне на бизнеса си да оцелее.

В понеделник Huawei обяви, че от април операционната система HarmonyOS ще започне да се предлага на нейните смартфони, предаде БНР. Потребителите на телефони на Huawei ще могат да го изтеглят като актуализация.

Говорител на компанията потвърди пред бизнес телевизия CNBC, че потребители извън Китай също ще могат да изтеглят новата операционна система. Новият сгъваем смартфон Mate X2 на компанията, пуснат на пазара в понеделник, ще бъде един от първите, които ще получат HarmonyOS, като ще бъде последва и от други модели на Huawei.

Фейсбук изтри страницата на въоръжените сили на Мианма

През 2019 г. Huawei беше включен в "черния списък" на САЩ, който ограничава американските фирми да изнасят технологии за китайската компания. В резултат на това технологичният гигант Google прекъсна връзките с Huawei. Това означаваше, че Huawei не може да използва лицензирана операционна система Google Android на своите смартфони.

Това не е от съществено значение за работата на мобилните устройства в Китай, където приложенията на Google като Gmail са блокирани. Но за задграничните пазари, където Android е най-популярната операционна система, това беше голям удар за Huawei и неговите смартфони.

Този ход на администрацията на Тръмп, комбиниран със санкции, целящи да прекъснат доставките за Huawei на микропроцесори, засегна сериозно продажбите на смартфони на китайската телекомуникационна фирма.

През миналата седмица агенция Nikkei съобщи, че Huawei Technologies е уведомил доставчиците си, че поръчките за компоненти за смартфони ще спаднат с повече от 60% тази година, тъй като наложени от САЩ санкции продължават да се отразяват негативно на китайския технологичен гигант.

Huawei ще трябва да намери друг източник на доставки на чипове за своите смартфони. Но операционната система HarmonyOS е другата "ключово важна" част за осигуряване оцеляването на бизнеса със смартфони на Huawei.

Последвайте канала на

Novini.bg
1747 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
еmo

2021.02.26 | 21:03

1
Тези престъпници до преди няколко години убеждаваха светът,че либералната икономика- свободна движение на капитали ,стоки, човешки ресурси са най-прогресивни страни на либеризацията - когато границите нямат значени когато светът е интегриран в производството процеси .Изведнъж Китай застрашава " националната безопасност " на убийците. Защо? Китай както те очакваха никога няма да има технологии на IT и винаги ще е само производител и консуматор. Тези ненаситни бандити изнесоха голяма част от производството си в Китай. С много малък период Китай не само бе производител но и в IT е водещ (имамам предвид 5 G) .Каубоите веднага обвиниха Китай в кAкво ли не само и само да спрат технологическото развитие на всяка цена. .

Добави коментар

Водещи новини