Турция представи амбициозна космическа програма с мисии до Луната и свой космодрум

10 февруари 2021 11:09

Турция представи амбициозна космическа програма с мисии до Луната и свой космодрум
© Getty Images/Guliver
613 4

Турският президент представи вчера амбициозна космическата програма, включваща целите, които Турция си поставя в областта през следващите десет години, съобщи БТА.

"През 2023 отиваме в космоса", пише в заглавие в. "Тюркийе", а "Йени шафак" и "Карар" излизат с едно и също заглавие - "През 2023 г. отиваме на Луната".

На среща в Анкара вчера Турската космическа агенция /ТКА/, създадена през 2018 г., представи своето лого - абревиатурата на агенцията TUA на червен фон с врязано в последните две букви изображение на звезда. Както разкри президентът Реджеп Тайип Ердоган, Турция планира да осъществи "първия си контакт с Луната" и да изпрати в космоса турски космонавт в следващите десет години.

Турската космическа програма представлява пътна карта, очертаваща реалистични и конкурентни цели, обясни президентът.

"Националната космическа програма ще издигне страната в по-висша лига в глобалното космическо състезание", посочи още Ердоган.
Програмата е била разработена и ще бъде осъществена от ТКА.

"Турция отваря вратата на пътуване в небето за своята цивилизация, която от векове стои начело на справедливостта, морала и мира по света", каза той.

Стратегията набелязва визията, целите и проектите на страната по космическите политики през следващите десет години. "Главната и най-важна мисия на програмата е да осъществи първия контакт с Луната в годината на нашата стогодишнина /2023/", заяви президентът.

Тази цел ще бъде реализирана на два етапа. В първия на Луната ще кацне национална хибридна ракета, която ще бъде изведена в орбита в края на 2023 г. чрез международно сътрудничество. Когато тази цел бъде изпълнена, ние ще се наредим сред първите страни, успели да стигнат до Луната, и ще съберем нужната информация за втората фаза от мисията, посочи Ердоган.

Вторият етап ще бъде реализиран през 2028 г. Ще бъде извършено меко кацане със собствени турски ракети и Турция ще стане една от малкото страни, които могат да провеждат научни дейности там, обясни той.

Турция си поставя и други важни цели с космическата програма, пише още турският печат. Тя планира да създаде търговска марка за разработване на спътник от ново поколение, да установи космодрум в сътрудничество със съюзнически страни, тъй като собственото й географско разположение не е благоприятно за това, да повиши конкурентноспособността си в космическото пространство, като инвестира в метеорологията.

"Ще пренесем успеха, който постигнахме в отбранителната промишленост, в космическото пространство", каза Ердоган.

Турция ще разработва нови технологии, като например наблюдателни сателити, а същевременно ще осигури пълна сигурност на получаваната информация чрез софтуер, разработен от турски инженери, поясни президентът.

Последната от заложените в програмата десет цели е изпращането на турски космонавт в космоса с научна мисия, посочва "Карар". Ердоган призова езиковедите и гражданите да предложат турска дума, съответстваща на чуждиците "космонавт" и "астронавт".

"ИМЕЧЕ ще бъде в орбита през 2021 г.", пише в заглавие по темата в. "Милят", имайки предвид планираната дата за извеждането в орбита на първия турски наблюдателен спътник, който е местно производство.

Novini.bg
613 4

Коментари (4)

Добави коментар

2021.02.10 | 13:37

7276
Арабите пратиха сонда на Марс а преди 50 години превозното им средство беше камилата а нашият диктатор още кърпи пътища даже и това не му се удава.
маке

2021.02.10 | 19:09

7762
Долу ръцете от македонската луна!
а

2021.02.10 | 11:28

7125
а тиквата ще асвалтира още 20км магистрала и ще се хвали като да е построил цялата китайска стена.

2021.02.10 | 11:32

7131
асФалтира , не асВалтира... за тиквата всички сме на едно мнение,

Добави коментар