Експерти: Работата от вкъщи заради пандемията създава нови киберзаплахи

22 януари 2021 15:12

Експерти: Работата от вкъщи заради пандемията създава нови киберзаплахи
© Pixabay
940 0

Пандемията от COVID-19 и наложената социална изолация доведе до дигитализиране на нашия живот и до активно включване в глобалната мрежа. Това отвори възможности за кибер атаки и доведе до нови предизвикателства пред сигурността. Това заяви Красимир Симонски, заместник-председател на Държавна агенция "Електронно управление" /ДАЕУ/, при откриване на уебинар, посветен на предизвикателствата пред кибер сигурността през 2021 г. Това съобщиха от ДАЕУ.

"Наложилият се нов начин на дистанционна работа, изправи публичните институции, бизнеса и гражданите пред няколко големи предизвикателства - увеличаване на заплахи и инциденти със сигурността, недостатъчен капацитет за осигуряване на отдалечен достъп (VPN) и увеличени рискове поради неконтролирани устройства, използвани от служители за работа от вкъщи", допълни Симонски. Той отбеляза, че през декември 2020 г. ЕК представи нова директива, относно мерките за високо общо ниво на киберсигурност в целия ЕС, както и нова директива за киберустойчивост на критични обекти и мрежи.

Експерти демонстрираха пред участниците в уебинара колко уязвима може да е една организация, как се събира необходимата информация, за да може тя да бъде атакувана в подходящия момент. Откриването и управлението на инцидентите е от изключителна важност, каза Мирослав Стефанов, председател на Българската асоциация по киберсигурност.

Уебинарът е организиран от ДАЕУ, Портала на българските общини-KMETA.bg и Клъстер за информационна сигурност.

Novini.bg
940 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар