Нобелов лауреат създаде покритие, което унищожава COVID-19

  • 15 декември 2020 17:06

  • 4756
  • 1
Нобелов лауреат създаде покритие, което унищожава COVID-19
©

Нобеловият лауреат Константин Новоселов и колегите му от швейцарския Шафхаузенски технологичен институт създадоха покритие на базата на графена, което деактивира 90 на сто от частиците на новия коронавирус, на вируса на грипа и други патогени, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Новината съобщи самият учен на онлайн пресконференция.

Случаите на COVID-19 по света са над 73 милиона

"Сега работим върху създаването на нови функционални материали, способни да реагират на измененията на външната среда и да променят структурата си. Опитахме се да ги използваме в борбата срещу коронавируса, като създадохме покритие на базата на двумерни материали и полиелектролити, които могат да унищожат вируса", каза той.

Тези материали, които са форма на графен - двумерен въглерод, са способни да реагират на приближаването на частиците на новия коронавирус или други патогени и да променят структурата си така, че протеиновата обвивка на вируса започва да се разрушава.

Новоселов и колегите му изпитали действието на това покритие, като проследили как то взаимодейства с разтвори, съдържащи частици SARS-CoV-2 и различни щамове на грипа. Опитите им показали, че 90 на сто от частиците на патогените се унищожават, което означава, че тази форма на графен може да се използва в борбата срещу новия коронавирус.

Новоселов и Андре Гейм, и двамата европейски учени от руски произход, получиха Нобеловата награда за физика през 2010 г. за работата им по създаването на свръхтънката форма на въглерод - графен.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
4756 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.12.15 | 18:17

1
а къде се продава че ми трябва за две покривчици.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини