Хакери показаха как се краде Tesla

Свързаните с интернет автомобили на компанията „Тесла“ могат да бъдат откраднати за минути, демонстрираха хакери, предава БТВ.

Белгийски компютърни специалисти показаха колко е лесно да се открадне автомобил Tesla Model X SUV само с приличащо на ключодържател устройство, което се свързва със скъпата кола чрез „Блутуут“ сигнал, пише „Вашингтон пост“.

Хакването и кражбата на скъпия автомобил, чиято цена започва от 80 000 долара, отнема едва 90 секунди.

За целта хакерите са използвали оборудване на цена едва няколко стотин долара. Ключодържателите на тези модели на „Тесла“ позволяват безжично отключване на колата чрез интернет връзка. Хакерите откриват обаче, че те не са по никакъв начин защитени и на практика всеки може да създаде такъв технологичен ключодържател.

Според хакерите тези дигитални ключодържатели са толкова незащитени, че на практика всеки такъв софтуер, с малко модификация, може да отключи автомобила на „Тесла“.

„Тъй като този механизъм не е правилно подсигурен, ние успяхме абсолютно безжично да компрометираме такъв ключодържател и да поемем пълен контрол над него. По този начин успяхме да се сдобием с валидни съобщения за отключване на автомобила“, коментират от компанията.

Целият процес по хакването и кражбата на автомобила е документиран във видеоклип.

От „Тесла“ нямат официален коментар по темата, но побързаха да пуснат ъпдейт на заключвата система.

Коментари

 1. 2020.12.03 | 11:14
  Честито на печелившите.
 2. 2020.11.29 | 10:51
  Ако вие сте лабораторен лекар и правите ръчно ДКК с микроскоп, но устройството ви е счупено може да пишете в Google диференциален брояч и да броите с програмата на компютъра с клавиатурата.
 3. 2020.11.24 | 15:56
  Отдавна има такива устройства казват се кодграбъри.
  1. 2020.11.25 | 17:02
   Но досега нямаше Тесла, която да лепнат.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Технологии

още

Анкета

Кое място ще посетите първо след разхлабването на мерките?

Кое място ще посетите първо след разхлабването на мерките?

Избрано от Интернет