Гумена кокошка излетя в стратосферата

  • 25 април 2012 15:13

  • 1288
  • 0
Гумена кокошка излетя в стратосферата
©

Американски ученици пуснаха в горния слой на атмосфера гумена кокошка на име Камила. Животното е талисман на Обсерваторията за слънчева динамика (Solar Dynamics Observatory, SDO) на НАСА. За това съобщи телевизионния канал Discovery, цитиран от Lenta.ru.

Птицата-играчка Камила преодоляла 40 км на метеорологичен балон, пише inews.bg.

Учениците от калифорнийското училище изпратили облечената в плетен пуловер Камила в стратосферата, за да да проучи последиците от слънчевите бури, произтекли през март. Гумената птица "взела със себе си" в небето няколко насекоми и слънчогледови семена, за да ги изложи на слънчевата радиация там и след това да ги върне на Земята за по-нататъшно проучване.

Децата възнамеряват да посадят семената и да видят дали ще поникнат. А що се отнася до насекомите – те загинали.

За няколко дни Камила посетила два пъти стратосферата (за първи път на 3-ти март, и за втори - на 10-ти март). Първият полет на кокошката е продължил 2 часа и половина, като още половин час тя прекарала директно в горните слоеве на атмосферата. След това пълният с хелий балон, на който отлетяла Камила, се пръснал и птицата се върнала на Земята.

В бъдеще Камила може да се отправи отново в стратосферата. Нейната мисия ще бъде да пренася микроби в горните слоеве на атмосферата. Микроорганизмите и насекомите, както и семената ще бъдат облъчени, а след това върнати за бъдещо проучване.

Обсерваторията за слънчева динамика започна своята работа през февруари 2010 г. Нейната цел е изучаване влиянието на слънчевата активност върху живота на Земята, както и на процесите, протичащи на планетата.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1288 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини