САЩ и още 7 страни подписаха споразумения за установяване на правила за изследвания на Космоса

  • 14 октомври 2020 07:54

  • 822
  • 2
САЩ и още 7 страни подписаха споразумения за установяване на правила за изследвания на Космоса
© Pixabay

САЩ и още 7 страни подписаха споразумения за установяване на правила за космически изследвания, съобщи НАСА, цитирана от ДПА.

Споразуменията "Артемида", носещи името на американската космическа програма за изпращане на астронавти на Луната до 2024 г., бяха подписани от Австралия, Великобритания, Канада, Япония, Люксембург, Италия и Обединените арабски емирства.

Чрез "Артемида" НАСА цели да установи устойчиви правила за изследване на лунната повърхност до 2028 г., като стъпка към изпращането на първата човешка мисия до Марс.

Принципите се отнасят до извършването на безопасни операции, употребата на космическите ресурси, намаляването на орбиталните отломки и обмена на научни данни.

Япония ще построи завод на Луната до 2035 г.

Големи космически сили като Китай и Русия не са сред страните, подписали споразуменията, но НАСА се надява, че още държави ще се присъединят скоро, допълва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
822 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
като

2020.10.14 | 08:18

1
като гледам от всички подписали я, само една е космическа държава, другите са някакви там.
поправка

2020.10.14 | 09:47

2
като гледаш да но като четеш разбираш че руснаците китайците и индийците нямат интерес да не замърсяват космоса иначе казано то си им е В ПРИРОДАТА предполагам че като гледаш би си купил продукти от пазара в УХАН или някой такъв в индия А МОЖЕ ДА ПОСЕТИШ и руски ресторант

Добави коментар

Водещи новини