Черна дупка превърна звезда в спагети

Европейски астрономи наблюдаваха и получиха първите фотография на "спагетификация" на планета, превърната в макарони от колосалното привличане на черна дупка, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Те цитират информация на Европейската южна лаборатория.

"Ние сме свикнали да си мислим, че черните дупки "гълтат" приближаващите се до тях звезди само в произведенията на научната фантастика. Но това е реален процес и ние имахме възможност да станем свидетели как черна дупка разкъса на тънки ленти половината на звезда, с масата на нашето Слънце", заяви Мат Никол, доцент в Бирмингамския университет и един от главните автори на проучването.

Астрономи откриха свръхмасивна черна дупка, "пленила" 6 галактики

В центъра на всички галактики са разположени от една до няколко свръхмасивни черни дупки. В Млечния път това е черната дупка SgrA /Стрелец А/, която се намира на 26 хиляди километра разстояние от Земята. Нейната маса е 4 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето.

Тази черни дупки периодично са спохождани от звезди, които се приближават на опасно близко разстояние до тях. Огромната гравитация раздробява тези небесни светила на части, пораждайки мощни изблици на светлина и на електромагнитни вълни. Мат Никол и неговите колеги за пръв път изучиха първата фаза на този процес, който Стивън Хокинг и други астрофизици нарекоха "спагетификация".

Така учените обозначават феномена, при който сферична звезда се разтяга в набор от тънки ленти от свръхнагорещена плазма под въздействието на гравитацията на черната дупка. Европейските учени проследили "спагетификацията", наблюдавайки ядрото на спиралната галактика AT2019qiz, разположена в съзвездието Еридан на разстояние 215 милиона светлинни години от Земята.

Коментари

 1. 2020.10.13 | 11:30
  26000 км - то много близко била тая дупка . Да не повярваш. Хубаво е да четете това, което копи/пействате преди да го публикувате
 2. 2020.10.12 | 23:23
  26 хиляди километра от земята
  1. 2020.10.13 | 09:22
   Мая така си пише. Мисли се за журналистка.
 3. 2020.10.12 | 23:24
  Планета ли е звезда ли е
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Технологии

още

Анкета

Страхувате ли се за работното си място в условията на пандемията?

Страхувате ли се за работното си място в условията на пандемията?

Избрано от Интернет