Работата от вкъщи излага на риск файлове и данни

  • 28 септември 2020 19:55

  • 616
  • 1
Работата от вкъщи излага на риск файлове и данни
© Pixabay

Работата на компютър от парка или от вкъщи крие рискове. Хакери могат да стигнат до фирмени тайни, да следят служебна кореспонденция и да пращат фактури, предупреждават експерти по киберсигурност, предава БТВ.

Заради кризата с коронавируса в адвокатската кантора на Димо Господинов имат готовност да работят дистанционно, но само при определени правила.

„Ние имаме вътрешни правила за сигурност, които – ако се съблюдават, работата и от офис и от вкъщи е еднакво сигурна“, заяви адвокатският помощник Александър Александров.

„Ползват се само устройствата, които компанията осигурява, а не всеки ползва каквото си иска. При нас е забранено при работа от дистанция да се работи на публични места. Може да се работи само в дома, в домашни условия. Не може да си вземеш лаптопа и да работиш в парка“, обясни адвокат Димо Господинов.

Хакери крадат данни от "умни" уреди

Причината - хакерите лесно пробиват безжичните мрежи в заведенията и парковете и лесно влизат с вирус в пощата.

„Когато бъде заразен компютърът, той се превръща в отворена врата за всеки един хакер  така, че да придобие информация. Това са пароли за достъп до различни ресурси, това са банкови разплащани чрез Е-банкиране, така че е абсолютно неподходящо – за използване на такава мрежа“, каза Явор Колев, национален консултант по киберсигурност.

Дори и през един служител може да се стигне до цялата фирмена информация.

„В този смисъл трябва да се използват компютърни системи, с които да не се достъпва до социални мрежи, защото там се генерира огромен трафик, който е зловреден“, допълни Явор Колев.

Последвайте канала на

Novini.bg
616 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.09.29 | 09:08

1
Така е, като не ползват Linux да ядат ла*ната! Хем е безплатен, хем е по-добър и по-бърз, но да, трябва малко да се напънеш и да свикнеш с промяната, ама скоро до 2г. като спрат кранчето, защото Windows ще е в облака и няма да може да се хаква, както досега, всички ще пропищят!

Добави коментар

Водещи новини