Астрофизици заснеха сливането на две черни дупки в една

Астронофизици регистрираха сигнал от отдавнашен страховит сблъсък на две черни дупки, които са се слели в една с нечуван размер, съобщава БТА.

"Това е най-големият взрив, наблюдаван от човечеството, след Големия взрив" - каза Алън Уайнстийн от Калифорнийския технологичен университет.

Масивна звезда внезапно изчезна от съседна галактика-джудже

Черните дупки са компактни райони в космоса, които са толкова плътни, че от тях не може да излезе дори светлина. Досега астрономите ги деляха на два размера - малки и свръхмасивни. Малките са т.нар звездни, образувани от колапса на звезда. Те са с размера на малък град.

Свръхмасивните са милиони, дори милиарди пъти по-масивни от Слънцето и около тях се въртят цели галактики. Според изчисленията на астрономите не е логично да има среден размер и звездните черни дупки не може да са повече от 70 пъти по-големи от масата на Слънцето.

През май миналата година обаче два детектора засичат сигнал, който се оказва енергия от две сблъскващи се звездни черни дупки. Едната е с маса 66 пъти колкото Слънцето, а другата - 85 пъти колкото Слънцето. Крайният резултат е първата известна междинна черна дупка с маса 142 пъти колкото Слънцето. В сблъсъка се отделя огромно количество енергия под формата на гравитационна вълна. Именно нея регистрират американски и европейски физици с детекторите LIGO and Virgo миналата година.

След като разчитат сигнала и проверяват работата си, учените публикуваха днес статия за откритието в списанията "Физикъл ривю летърс" и "Астрофизикъл джърнъл летърс". Тъй като детекторите дават възможност гравитационните вълни да бъдат улавяни като звукови сигнали, учените всъщност са чули сблъсъка. При цялата му драматичност сигналът е продължил само една десета от секундата. Сблъсъкът е станал преди около седем милиарда години, когато Вселената е била наполовината на сегашната си възраст.

Коментари

 1. 2020.09.02 | 21:29
  Сигурно е пръц
 2. 2020.09.02 | 19:59
  а може да са чули и пръцване
 3. 2020.09.02 | 17:57
  все едно, че чета за сливането на бкп и бсп...
  1. 2020.09.02 | 18:52
   Нещо по - умно не можа ли да сколасаш? Или интелекта ти на примат не може да роди нещо по - умно?
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Технологии

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет