Човешките емоции не били универсални

  • 19 април 2012 10:41

  • 2101
  • 2
Човешките емоции не били универсални
©

Азиатците възприемат мимиките по различен начин от европейците. Това установиха учени, чийто труд е публикуван в сп. Proceedings of the National Academies of Science. Проучването влиза в противовес с теорията на Дарвин за универсалност на емоциите, уточнява inews.bg.

Изследователите използвали компютърен модел на човешко лице - на европеец и азиатец, за да създадат библиотека с различни лицеви изображения, уточнява Inews. Виртуалните лица се формирали чрез повдигане или отпускане на ъглите на устата, разширяване или свиване на очите и други различни комбинации.

Учените създали са общо 4800 компютърни модела мимики. По команда трябвало да се избере един тип емоция, която да изрази дадено лице, от шестте състояния, определени от Дарвин - радост, изненада, страх, отвращение, гняв и тъга. След това определили интензивността на емоциите по десетобалната система.

Доброволците в експеримента били разделени в две групи - първите 15 души били скорошни имигранти от Източна Азия, като авторите са избрали само тези, които са имали минимум контакти със Запада. Втората контролна група била съставена от хора от европеидната раса.

Според учените, ако емоциите са универсални, то на едно и също изражение на лицето, изследваните субекти би трябвало да припишат една и съща емоция. Това обаче се наблюдавало само в контролната група, представлявана от бялата раса. В азиатската група имало консенсус само за една характеристика - усмивката, която означавала радост за всички. На останалата част от лицевите изражения азиатците приписват различни емоции.

Според авторите това доказва, че теорията на Дарвин не отразява базовите емоции, характерни за монголоидната раса. Резултатите показват, че вероятно културата играе малко по-важна роля във възприемането на израженията на лицето, отколкото са смятали основоположниците на теориите за еволюцията.

Последвайте канала на

2101 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.08.25 | 13:00

2
Нормално, азиатците са съвсем различен човешки вид от нашия.
hasan

2014.08.25 | 13:00

1
tazi teoriya e oprevergana ot rusnatsite sled kato padna komunizma ve4e v u4ilistata ne u4at detsata si 4e sa proizlezli ot maymuna plus tova nito edna religiya ne popdkrepva tazi glupost

Добави коментар

Водещи новини