Устройствата с "Андроид" ще участват в система за засичане на земетресения

„Гугъл“ разработва световна мрежа за засичане на земетресения с помощта на използващите операционната система „Андроид“. Тя ще изпраща и предупреждения към хората, намиращи се в район с повишена опасност.

Собствениците на смартфони и таблети ще могат сами да изберат дали да участват в събирането на данни. В случай, че са съгласни, акселерометърът ще изпраща данни към алгоритъм, разработен да предвижда земетресения. Сензорът, който използваме предимно за засичане на ориентацията на телефона си, всъщност е прецизен уред, който отчита ускорението в три оси и подходящ софтуер може чрез него да засече аномалия.

Apple махна приложение, с което протестиращи следяха полицията в Хонконг

Първият етап от представянето на системата е продукт на партньорство между „Гугъл“ и калифорнийските служби за геология и извънредни ситуации. Те използват като основа вече съществуващото приложение „ШейкАлърт“, което работи с данни от традиционните сеизмометри, пише „Дъ Върдж“, цитира БТВ.

„Би било чудесно, ако навсякъде имаше системи, базирани на сеизмометрите, които да засичат земетресения. Това, обаче, не е наистина практически възможно и е малко вероятно да има глобално покритие, защото сеизмометрите са изключително скъпи. Те трябва да бъдат поддържани непрекъснато и се нуждаеш от много от тях в дадена зона, за да имаш наистина добра система за ранно предупреждение за земетресение.“, обясни главният софтуерен инженер на „Андроид“ в „Гугъл“ Марк Стогайтис.

5 млрд. долара глоба грози "Гугъл" за незаконно събиране на лични данни

Затова и следващите етапи от развитието на мрежата ще бъдат с участието на мобилни устройства.

Компаниите планират да показват предупреждението за земетресение в търсачката на „Гугъл“ спрямо местоположението на човек, който сверява съмненията си, че е усетил трус. След като са уверят в точността на технологията си, „Гугъл“ ще започнат да изпращат директни предупреждения за предстояща опасност на използващите „Андроид“.

Приложенията за проследяване на контактните лица на заразени с COVID-19 и засичането на зони с бедствени и извънредни ситуации са други нестандартни примери как мобилните устройства могат да служат на своите собственици.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Технологии

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет